Zvanična poseta SAD

Dačić: Razmena sa SAD može biti duplirana

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa SAD u stalnom je usponu, sada prelazi 300 miliona evra, a do kraja godine mogla bi da bude i udvostručena, najavio je premijer Srbije

InfoBiz
> 12:06h

Premijer Ivica Dačić završio je radnu posetu američkoj državi Luizijani, gde je održan američko-srpski investicioni forum. Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama u stalnom je usponu, i sada prelazi 300 miliona evra, ali bi do kraja godine mogla da bude i udvostručena, rekao je premijer. Predsednik Vlade Srbije kaže da je poseta Sjedinjenim Državama dobra prilika da se razmene iskustva, kako bismo počeli da koristimo potencijale Dunava. "Opšte je poznato da mi potencijal Dunava ne koristimo. Ovo je možda dobra prilika da razmenimo iskustva, iako je situacija, naravno, veoma različita u Nju Orleansu i Beogradu, kada je reč o geostrateškoj i geografskoj poziciji", rekao je premijer i dodao da je nit koja spaja tu luku i Srbiju počasni konzul Greg Rusović, koji će ovih dana postati predsednik Luke Nju Orleansa. U Nju Orleansu zaposleno je preko 160.000 ljudi, ta luka donosi i milijarde dolara profita, ukazao je premijer i dodao da ima veoma razvijene kako vodene puteve, tako i železnički i unutrašnj vodeni saobraćaj. "Sigurno će nam ta iskustva značiti i za projekte koje mi želimo, ne samo 'Beograd na vodi', već i za sve luke koje postoje na Dunavu, ali i otvaranje Save za rečni saobraćaj. To možemo da iskoristimo ne samo mi već i Crna Gora, kada je u pitanju Luka Bar", istakao je premijer. Nakon investicionog foruma, premijer je imao posebne sastanke sa predstavnicima firmi "Ševron" i "Friport". "Friport" već ulaže u Srbiji, ove godine u pitanju je oko 15 miliona evra u vezi sa istraživanjem ruda.

http://www.youtube.com/watch?v=ldT4Ge6AiN4
"Oni nameravaju da sledeće godine ulože između 25 i 40 miliona evra u istraživanje. Reč je pre svega o bakru, zlatu. Rekli su mi da ukoliko bude ono što oni slute, da će to biti jedna od najvećih investicija. Slute da će naići na 'dobru žilu'. To je bitno i zbog toga što će za to biti potrebna i prerađivačka industrija i luke", rekao je Dačić. Govoreći o istraživanju uljanog škriljca u Aleksincu od strane "Ševrona" , premijer je istakao da je ta kompanija već nekoliko puta dolazila u Srbiju, ali da nije mogla da nađe zajednički jezik sa prethodnim vladama. "Mislim da je nama u interesu da o tome razgovaramo sa njima. Imamo i druge koji su zainteresovani, naš NIS se interesuje za tako nešto. Potrebna je visoka tehnologija, s obzirom da to može biti opasno za zaštitu životne sredine", rekao je premijer. Dačić je dodao da je veoma zadovoljan razgovorima i da u Beogradu očekuje i "Ševron" i "Ceneral Elektrik", imajući u vidu da oni žele da razgovaraju o modernizaciji železnice i o izgradnji fabrike za proizvodnju lokomotive i vagona. Predsednik srpske Vlade je i pre četiri meseca bio u Americi i razgovarao o investicijama. "Nije jednostavno lako napraviti revolucionarni preokret. Ovde je Srbija godinama bila sinonim za loše vesti. Potrebno je da sada sve to počne da se gleda na drugi način", istakao je Dačić. "Važno je da ćemo imati kompanije kao En-Si-Ar sa kojima smo potpisali ugovore. Oni će zaposliti još hiljadu i nešto radnika u Srbiji, očekujemo dolazak 'Majkrosofta', povećanje broja inženjera koji rade u njihovim istraživačkim centrima. Mislim da će spoljnotrgovinska razmena biti duplo veća nego što je bila prošle godine", zaključio je Dačić. Investitori u SAD rekli su da očekuju pouzdane, stabilne i sigurne uslove poslovanja u Srbiji, a premijer im je poručio da će učiniti sve da se to i postigne.