Iskoristili smo samo 10.000 hektara zemlje

Srbiji potrebno više organske hrane!

Beta
U našoj zemlji je oko 10.000 hektara pod organskom proizvodnjom, što je u poređenju sa evropskim standardima malo, imajući u vidu da je cilj EU da do 2020. godine 20 odsto površina bude pod organskom proizvodnjom

BEOGRAD - Imamo šansu, samo treba da je iskoristimo.
U Srbiji se proizvodi malo organske hrane, iako za to ima potencijala, a ono što se proizvede nije dovoljno ni za domaće tržište, rečeno je danas na skupu o organskoj proizvodnji.

Kako je rekla predsednica asocijacije „Serbija organika“ Nada Mišković, u Srbiji je oko 10.000 hektara pod organskom proizvodnjom, što je u poređenju sa evropskim standardima malo, imajući u vidu da je cilj EU da do 2020. godine 20 odsto površina bude pod organskom proizvodnjom.

U Srbiji se organskom proizvodnjom bave uglavnom mala domaćinstva.
- Proizvodi se voće, povrće, mahunarke, a najviše se izvozi u Nemačku i Holandiju - rekla je Miškovićeva na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Prema njenim rečima, Srbija ima dobre osnove za razvoj organske proizvodnje, zakonom su zabranjeni genetski modifikovani organizmi, tradicionalni način proizvodnje je blizak organskom, povoljna je klima i jeftina radna snaga.
- Voće i povrće, ratarske kulture, lekovite i aromatične biljke, stočna hrana i pečurke predstavljaju šansu za Srbiju - rekla je ona.