Foto: Tanjug

Predsednik prisustvovao otvaranju novih pogona

Evropska unija traži predivo iz Leskovca

Preduzeće „Bimteks“ investiralo više od 12 miliona evra, što mu omogućava da godišnje proizvede konac vredan oko 2,5 miliona evra

InfoBiz
> 00:00h

LESKOVAC - Velika šansa za razvoj grada! - Ukoliko se ne promenimo svi i ne pomognemo na adekvatan način one koji dobro rade i mogu sa uspehom da plasiraju svoje proizvode na domaće i strano tržište, kriza će još više i duže da nas trese, a potencijala i uslova imamo da pokrenemo Srbiju i omogućimo narodu bolji život. Ovo je, između ostalog, rekao u Leskovcu predsednik Srbije Tomislav Nikolić u prepunoj sali Gradske skupštine nakon nakon uručenja ugovora o obavljanju stručne prakse 40 mladih diplomaca s prosečnom ocenom preko 9,00. Lideri u Srbiji Svoj boravak u Leskovcu predsednik Nikolić započeo je obilaskom preduzeća „Bimteks“, gde je prisustvovao puštanju u rad novoizgrađenog pogona za proizvodnju pamučnog konca u vrednosti od 1,4 miliona evra. Nikolić je s rukovodstvom fabrike i čelnicima lokalne samouprave obišao proizvodni pogon kompanije, koja je jedan od lidera na tržištu Srbije u proizvodnji različitih tipova prediva za sve vrste pletećih tehnologija, a koja ima kapacitet veći od 1.000 tona godišnje. Preduzeće „Bimteks“ osnovano je 1992. kao porodična firma pod nazivom „Bim komerc“, a osnovna delatnost joj je proizvodnja prediva za trikotažnu i čaraparsku industriju, kao i proizvodnja elastičnih mrežica za pakovanje mesnih proizvoda. „Bimteks“ zapošljava 99 radnika, od kojih su čak 52 nedavno primljena u rad, a iz budžeta Grada Leskovca dobiće podsticajna sredstva u visini od 120.000 dinara po radniku. Dobro ulaganje Tokom poslednjih deset godina u nove mašine i pogone ova kompanija je investirala više od 12 miliona evra, što joj omogućava da godišnje proizvede prediva u vrednosti od 2,5 miliona evra, od čega se 60 odsto izveze u zemlje Evropske unije.

Domaće firme podređene Domaći investitori ne bi trebalo da budu u podređenom položaju u odnosu na inostrane kad je reč o otvaranju novih radnih mesta, izjavio je Tomislav Nikolić. - Ako država stranom investitoru finansira radno mesto, što ne plaća domaćem, zašto su u neravnopravnom položaju? Što domaći dobija dve-tri hiljade evra po zaposlenom, i to teško da ostvari, a stranac 10.000 evra - rekao je Nikolić u Skupštini grada, gde su diplomcima uručeni ugovori o obavljanju stručne prakse.