GASTARBAJTERI NE MOGU BEZ SARME! Iz Srbije izvezeno više od 9.000 tona kiselog kupusa, ali to nije sve
Najveće količine zimnice - kiselog kupusa, krastavčića, kuvanog paradajza, paprike i džema, otišle u zemlje u kojima je brojna srpska dijaspora
Sezona spremanja zimnice polako se primiče, a sudeći prema podacima od prošle godine, velike količine kiselog kupusa, pasterizovanih krastavčića, kuvanog paradajza, barenih paprika i različitih džemova završiće i ove godine u inostranstvu, i to upravo u onim zemljama u kojima živi najviše srpskih državljana.
Da Srbi gde god da žive na kugli zemaljskoj ne mogu bez sarme i domaće zimnice, pokazuje podatak da su u 2014. godini iz Srbije izvezene 9.194 tone kiselog kupusa.
Nemaju gastarbajteri baš uslova da kisele, a vole kupus našeg porekla pa je to jedan od razloga tolikog otpremanja preko naših granica. I to nije sve. Van granica Srbije otišlo je i 6.904 tone kiselih krastavčića, 5.907 tona kuvanog paradajza, 386 tona barenih paprika i 48 tona džemova, marmelada i drugih proizvoda od voća.
A ono što odmah upada u oči kad se pogledaju podaci koje je Kurir dobio od Republičkog zavoda za statistiku je da su najveće količine zimnice isporučene uglavnom zemljama u kojima je brojna srpska dijaspora.
Kiselog kupusa je najviše otišlo u Rumuniju (4.251 tona), a onda slede po našu dijasporu posebno važne zemlje Nemačka (2.399 tona) i Austrija (561), a stizao je čak i do Kanade (15 tona) i daleke Australije (10). Nisu zanemarljive ni količine koje su isporučene Švajcarskoj, Švedskoj i SAD.
I po izvozu konzervisanih krastavčića i kornišona Nemačka je bila zemlja broj jedan, jer joj je isporučeno 4.517 tona ove vrste zimnice, a zatim slede bivše jugoslovenske republike Hrvatska, koja je uvezla 629 tona, Crna Gora sa uvezenih 541 tonu i BiH, kojoj su isporučene 464 tone.
Konzervisani paradajz je najviše izvožen u komšiluk - Hrvatsku (1.717 tona), BiH (1.254) i Severnu Makedoniju (1.192).
Konzervisane ili barene paprike u Nemačku je izvezeno 288 tona, u BiH 26, dok je u Francuskoj pojedena 21 tona.
Što se džemova tiče, oni su izvoženi u malo manjem obimu od kisele zimnice, a najviše su ih prošle godine uvezli Slovenci (28 tona) i Bugari (15).
Kad sve ove tone preračunamo u novac, vidi se da smo od izvoza kiselog kupusa inkasirali 7,41 milion evra, od kiselih krastavčića 8,68 miliona, od paprika 541.000, kuvanog paradajza 5,2 miliona i od džemova 84.000 evra.