DA LI ĆE 2025. DATI NAJBOLJA VINA FRUŠKOGORSKIH VINOGRADA? Lokalni proizvođači oduševljeni sezonom, loza nikad nije bila lepša, a možete se uveriti i sami!
Vinari ovog vinogorja pripremaju razne inovacije kako bi unapredili kvalitet svoje proizvodnje, a u prilog im ide i temperatura koja je u potpunosti po onome što prija vinovoj lozi.
Iako suša ugrožava rod kukuruza, trenutne vremenske prilike izuzetno pogoduju vinovoj lozi. Kurir televizija posetila je jedan od vinograda na Fruškoj gori kako bi se na licu mesta uverila u stanje useva i saznala šta novo pripremaju lokalni vinari.
Sava Jojić, vinogradar i vinar iz Iriga, redovno obilazi svoje vinograde i ističe zadovoljstvo trenutnim stanjem:
- Odlično nam izgleda vinograd, vrlo smo zadovoljni. Dobra je lisna masa, dobro je grožđe, nemamo za sada nikakvih vremenskih nepogoda, nismo imali da bi bilo štete, zdravstveno stanje grožđa je odlično.
Letnji meseci ne ostavljaju prostora za predah u vinogradima. Radovi su intenzivni, a posebnu pažnju zahteva zaštita od bolesti i štetočina. Tradicionalne metode, poput plavog kamena i belog kreča, više nisu dovoljne, te je primena savremenih sredstava neophodna.
- Za sada nismo spremni da pređemo na organsku proizvodnju. Ja verujem da će nauka naći rešenja da se vinogradi štite od bolesti i insekata preparatima potpuno bezopasnim, kao što su već neki preparati dobijeni iz morskih algi i sode bikarbone. Videćemo, mnogo se radi na tome, svi bi želeli da izbacimo zaštitna sredstva iz upotrebe - objašnjava Jojić.
Fruška gora je nekada bila poznata po domaćim sortama grožđa, ali ih je filoksera krajem 19. veka gotovo u potpunosti uništila. Danas, vinari pokušavaju da ih ožive i ponovo uvedu u proizvodnju.
- Ima nas entuzijasta koji pokušavamo da ih vratimo ponovo u život. Pa recimo, mi smo tako vratili Portogizer, vraćamo sada Stremsku zeleniku i Lipolist, plan nam je da još iduće godine eventualno vratimo Fruškogorski srebrnac - rekao je Jojić.
Kvalitetno vino, podseća on, ne može da postoji bez kvalitetnog grožđa, to je osnov svakog uspešnog podruma. Primećuje i značajne promene na domaćem tržištu:
- Sve je više mladih koji poznaju vina, prepoznaju dobar ukus i vrednuju trud vinara, što daje dodatni vetar u leđa domaćoj vinskoj sceni - zaključuje Jojić.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs