Foto: Beta

Jedan od najvećih srpskih izvoznika

Milanovački Tetra Pak slavi 50. rođendan

Fabrika proizvodi ambalažni materijal za više od 200 kupaca širom sveta, od čega je 70 odsto namenjeno ino tržištu

InfoBiz
> 14:08h

GORNJI MILANOVAC - U fabriku Tetra Pak, u Gornjem Milanovcu, u poslednje dve godine uloženo je više od osam miliona evra, izjavio je njen direktor Jovan Gligorijević prilikom obeležavanja pet decenija postojanja.

Prema njegovim rečima ova fabrika proizvodi ambalažni materijal za više od 200 kupaca širom sveta, od čega je 70 odsto namenjeno ino tržištu, čime se svrstava među najveće izvoznike u Srbiji.

"Proizvodnja je, takođe u protekle dve godine udvostručena, a samo u 2012. proizvedeno je 1,9 milijardi standardnih paketa, što je najbolji rezultat od osnivanja preduzeća", naveo je on.

Generalni direktor "Tetra Praka" za Jugoistočnu Evorpu, Ola Elmkvist je istakao da su bezbednost hrane i inovacije suština poslovanja ove fabrike od osnivanja. On ističe da je gornjomilanovačka firma, zajedno sa kupcima, dobavljačima i zaposlenima dala veliki doprinos razvoju i rastu industrije mleka u Srbiji. On je, takođe, podsetio da je početkom 2012. godine otvoreno prvo postrojenje za reciklažu tetra pak ambalaže, Brzan Plast, koje obavlja ove poslove ne samo za srpsko tržište već i druga, okolna.

Ambasador Švedske u Srbiji, Kristoper Asp je istakao da je 50 godina postojanja kompanije Tetra Pak u Srbiji izvanredan primer i dokaz poverenja u ovdašnju privredu koje švedska poslovna zajednica ima. "Bliski kontakti naših zemalja postoje i u drugim sferama, kao što su kultura i politika", naveo je on dodajući da je u odnosima dvaju nacija gornjomilnovačka kompanija ima veliku ulogu.

Asp naglašava da je to veoma bitno, imajući u vidu činjenicu da Srbija počinje pregovore za pristup evropskoj porodici. On je izrazio očekivanje da će Tetra Pak u našoj zemlji dočekati i stoti rođendan.

Inače, Tetra Pak je vodeći svetski proizvođač u oblasti procesuiranja i pakovanja prehrambenih proizvoda. Upošljava oko 23.000 zaposlenih i posluje u 170 zemalja sveta. Gornjomilanovačka fabrika je osnovana 1963. godine,a bavi se proizvodnjom procesne i opreme za distribuciju i mašina za punjenje.