Da li je Ešerihija koli krivac za porast raka debelog creva kod mlađih od 50 godina? Evo šta kažu naučnici
Izloženost toksinima u detinjstvu možda je uzrok porasta karcinoma debelog creva kod mlađih od 50 godina. Istraživači tvrde da su mutacije koje se češće nalaze kod mlađih pacijenata izazvane toksinom koji luče određeni sojevi Ešerihije koli.
Izloženost toksinu koji proizvode bakterije u crevimatokom detinjstva mogla bi doprineti rastu broja slučajeva karcinoma debelog creva kod osoba mlađih od 50 godina, navode istraživači.
U poslednjim decenijama u mnogim zemljama, uključujući evropske i one u Okeaniji, zabeležen je porast broja obolelih mladih odraslih osoba. Najveći porasti primećeni su u Engleskoj, Novom Zelandu, Portoriku i Čileu.
Stručnjaci su ranije ukazivali na gojaznost, brzu hranu i nedostatak fizičke aktivnosti kao moguće uzroke, ali novo istraživanje pokazuje da bi štetni sojevi uobičajene crevne bakterije Ešerihije kolitakođe mogli igrati važnu ulogu.
Profesor Ludmil Aleksandrov sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu rekao je:
- Smatramo da se radi o infekciji u ranom detinjstvu, koja kasnije povećava rizik od razvoja karcinoma debelog creva.
Tim međunarodnih istraživača analizirao je DNK iz 981 tumora debelog creva pacijenata iz 11 zemalja, uključujući Severnu i Južnu Ameriku, Aziju i Evropu. Većina tumora poticala je od starijih osoba, ali 132 slučaja bila su kod mlađih od 50 godina.
Otkriveno je da su genetske mutacije izazvane toksinom kolibaktinom, koji luče pojedini sojevi Ešerihije koli, više od tri puta češće u tumorima osoba mlađih od 40 godina nego kod pacijenata starijih od 70. Iste mutacije češće su se pojavljivale u zemljama s najvišim stopama ranog karcinoma debelog creva, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature.
Smatra se da do ovih mutacija dolazi kada su deca izložena kolibaktinu pre desete godine života. Toksin oštećuje DNK ćelija u crevima, čime se povećava rizik od razvoja karcinoma pre pedesete godine.
Globalni podaci pokazuju da stope obolevanja među osobama mlađim od 50 rastu u najmanje 27 zemalja, a broj slučajeva se otprilike udvostručava svakih deset godina. Ako se trend nastavi, ovaj karcinom bi mogao postati vodeći uzrok smrti od raka kod mlađih odraslih do 2030. godine.
Iako studija ne dokazuje da kolibaktin uzrokuje rani karcinom, otkriće sugeriše da bi štetni sojevi Ešerihije mogli igrati ulogu, što otvara nova pitanja — kako su ti sojevi nastali, kako deca dolaze u kontakt s njima i da li bi probiotici mogli pomoći u zameni tih mikroba. U SAD-u i Velikoj Britaniji, između 30 i 40% dece ima Ešerihiju koli koja proizvodi kolibaktin - rekao je Aleksandrov.
Jedna od pretpostavki jeste da su štetni sojevi Ešerihije koli evoluirali tako da proizvode kolibaktin kako bi lakše opstali u crevima. Dok toksin šteti domaćinu, bakterijama daje prednost nad drugim mikroorganizmima. - Ovakav vid hemijskog rata među mikroorganizmima je čest u evoluciji – toksin im pomaže da preuzmu prostor - dodaje Aleksandrov.
Prema podacima britanske organizacije Cancer Research UK, koja je finansirala istraživanje kroz program "Cancer Grand Challenges", više od polovine slučajeva raka debelog creva može se sprečiti. Četvrtina je povezana s niskim unosom vlakana, 13% sa konzumiranjem prerađenog mesa, 11% sa gojaznošću, 6% sa alkoholom, a 5% sa fizičkom neaktivnošću.
- Mnogi pacijenti sa ranim oblikom karcinoma debelog creva verovatno su u detinjstvu bili izloženi toksinu kolibaktinu - rekao je dr Dejvid Skot, direktor programa "Cancer Grand Challenges" i dodao:
- Nije jasno kako dolazi do izloženosti, ali se pretpostavlja da se više faktora — uključujući ishranu — poklapaju tokom ključnog perioda razvoja crevne mikrobiote. Ova studija je važan korak u razumevanju ranih oblika raka, ali nije konačna. Potrebno je još istraživanja kako bi se definitivno utvrdila veza između kolibaktina i povećanog rizika od bolesti. Timovi širom sveta nastavljaju da istražuju ulogu mikrobioma i drugih faktora iz okoline u ovom globalnom porastu.
Izvor: Theguardian.com/Zdravlje.Kurir.rs
Rak debelog creva sve češći među mladima: Koji simptomi su crvena zastavica i kako izgleda skrining?