LUKSUZNI RESTORANI U OGROMNOM PROBLEMU! Primorani da drastično obore cene, sad može da se jede za manje od 1.000 RSD
Jesti napolju postalo je veoma skupo u Nemačkoj. Cene rastu svuda, čak i običan döner isprazni novčanik.
Ipak, neki vrhunski restorani u Berlinu sada snižavaju cene. Portal Watson.de objašnjava zašto – i šta stoji iza toga.
Ugostiteljstvo u krizi
Situacija u berlinskoj gastronomiji je teška. Nakon što je savezna vlada ukinula sniženi PDV od sedam odsto i ponovo ga povećala na 19, što je označilo kraj "korona olakšica", broj gostiju je opao.
Tome su doprineli i cenovni šokovi poslednjih godina – jelovnici su postali zahtevni čak i za one sa dubljim džepom. Ipak, u Berlinu se sada pojavljuje novi trend: mnogi vrhunski restorani snižavaju cene. Šta je razlog tome?
Cene hrane u restoranima – eksplozija od 32,9 odsto
Da odmah razjasnimo: cene u restoranima nisu samo malo porasle – eksplodirale su. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, u poređenju sa 2020. godinom, gosti sada za alkoholna pića plaćaju i do 26,9 odsto više, a za glavna jela čak 32,9 procenata više. Tokom 2023. usledio je talas zatvaranja – jednostavno, gosti su nestali.
Primeri: „Kink“ i „Swanson“
Neki berlinski restorani sada pokušavaju da preokrenu situaciju. Prema pisanju „Tagesspiegela“, restoran "Kink", poznat kao ekskluzivni lokal, drastično je snizio cene. Neka jela koštaju manje od 10 evra, većina ispod 20.
Dugo su cene ispod deset evra bile „neprelazna granica“ za ovakve restorane. Ipak, to znači i 25 odsto niži prosečni promet, priznao je jedan od vlasnika. Kako bi uštedeo, planira da „restrukturira uslugu“, što je možda samo uvod u smanjenje broja zaposlenih.
Slično je uradio i poznati restoran sa Mišlenovom zvezdicom „Swanson“. Vlasnik Björn Swanson smanjio je cenu menija sa 134 na 99 evra (uz određene kompromise). Restoran je bio pun, ali su rastući troškovi i veći zahtevi u kuhinji ipak umanjili profit. U međuvremenu je morao gotovo da udvostruči cenu – sada iznosi 149 evra.
Novi koncepti za širu publiku
Restorani poput „Irma La Douce“ i „Eins44“ takođe su promenili koncepte kako bi snizili cene. Umesto isključivo fine dininga, sada nude i klasična, jednostavnija jela. Sve je postalo pristupačnije – a prosečan trošak posete manji je za 40 odsto.
Da li je to održivo?
- Nekada se govorilo – što je lokal puniji, to je veći promet po gostu - priseća se Džonatan Kartenberg iz „Eins44“. Ako lokal dobro radi, ljudi će naručiti još neku bocu vina – i to donosi zaradu.
Da li će se berlinski trend snižavanja cena proširiti na celu ugostiteljsku industriju i da li će dugoročno opstati, ostaje da se vidi.
BiznisKurir/Fenix-magazin