recepturu rado podelili

JAZAČKI SIREVI PORODICE RADOJČIĆ DELIKATESI OD 3.000 DINARA: Prave ih na selu, a lepši su od francuskih

Printscreen/Instagram/friskijazacki

U srcu Jaska, porodica Radojčić već više od decenije ručno pravi jedinstvene sireve od mleka, začina, povrća i voća.

Njihovi "Friški jazački sirevi" postali su hit na bazarima i vinskim salonima, a najviše se traže oni sa plemenitim plesnima i jakim ukusima. Iako je proizvodnja svedena na hobi, posvećenost i kvalitet ostali su nepromenjeni.

Ovi tradicionalni sirevi se prave isključivo od mleka, sirišta ili limuntusa i soli, a u njih se potom dodaju začini, seckano povrće i voće.

- Budući da više nemamo sopstvenu proizvodnju mleka, otkupljujemo ga gde stignemo - kaže Petar Radojčić.

Dodaje da se trude da tako, koliko mogu, pomognu stočarima koji su problemu.

- Kriza se oseti u svim sektorima, pa smo mi ovaj posao sveli na hobi, s obzirom na to da smo ranije prerađivali i do 400 litara mleka na dnevnom nivou, dok sada tu količinu iskoristimo za nedelju dana - veli Petar koji je u proizvodnju ovh sirova ušao još 2012. godine.

Kilogram jazačkog sira se kreće od 1.500 do 3.000 dinara, ali ga možete kupiti i u manjoj gramaži.

- U Beogradu su prodavaniji zreli sirevi sa plemenitim plesnima, koji podsećaju na francuski plavi, a koji su izrazito jaki i idu dobro uz paste, dok na vinskim salonima i bazarima, gde ih izlažemo i prodajemo, najtraženije su kombinacije s voćem i začinima - priča mladi proizvođač.

I dok receptura deluje poprilično jednostavno, Petar ističe da posao nije nimalo lak, jer je u pitanju ručna izrada.

- Drago mi je što sam tu gde sam, mada nisam napravio neke pare od ovog posla - veli kroz osmeh.

- Počeli smo da pravimo objekat za proizvodnju sireva sa dve degustacione sale, ali smo napola stigli i sad čekamo bolje dane da se taj "Skadar na Bojani" konačno završi.

biznis.kurir.rs/Dnevnik