noviteti u gradu na moravi

POSLE BOMBONA OD SVINJE, ČAČANI IMAJU NOVI BIZNIS! Goran usred posta plasirao nesvakidašnje! Ide kao alva, mušterije samo grickaju, a izgleda ovako! (video)

RINA

ČAČAK - S obzirom na to da smo usred Božićnog posta, a da je danas jedna od najvećih srpskih slava kad pola Srbije slavi, a polovina joj dolazi u goste, na slavskoj trpezi je obavezna riba, međutim, zašto ne i čips, ali od šarana...

 Pored dobro poznatih bombona od praseta, odnosno čvaraka, Čačani sve više hrle da kupe i čips od šarana.

Naime, u poznatoj čačanskoj ribarnici Goran Perendija poučen dugogodišnjim radom po svetskim ribljim restoranima, u Čačak je doneo novinu - čips od šarana, koji se svakako može naći i na slavskoj trpezi.

„Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane koji je izuzetnog kvaliteta, a mi dugo radimo ovaj posao odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku u postu ponudimo čips. Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, ali može i uz neko piće. Imamo naše posebne soseve i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana”, rekao je Goran Perendija, profesionalni kuvar iz Čačka.

Foto: Glas Zapadne Srbije Printscreen, TV Prva/150 minuta printscreen

 On je istakao da je prepoznao potrebu da grad na Moravi dobije nešto novo, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda i nepoznate ovom podneblju.

„Pa dugo godina sam u ovom poslu, radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, brojna mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se izuzetno usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin, orada što me zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada, ljudi vole morske ribe čime sam pozitivno iznenađen, jer nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje, takođe i losos se dosta koristi u Čačku. Kroz svoju karijeru u restoranima, imao sam priliku da spremam i ajkulu u čemu sam uživao, to je gof, jedna manja vrsta ajkule od nekih 30 kilograma”, pojasnio je Goran.

Imajući u vidu da je post, da sledi i jedna od najvećih slava Sveti Nikola, potražnja za ribom u Čačku je ogromna, ali može se reći i da je cena pristupačna.

„Imam utisak da je u poslednje vreme sve veća potražnja za svim vrstama ribe, čini se da su ljudi sve više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane. Što se tiče šarana, mi ovde imamo šaran koji košta 790 dinara i to očišćen, inače sva riba u našoj ribarnici je očišćena”, zaključio je Goran.

Kurir.rs/Glas zapadne Srbije/Prenela: SĐP