BEOGRADSKI SAJAM POSTAJE DOM VINA! Treći međunarodni sajam vina, hrane, rakije i turizma uskoro u Beogradu

"Vinska vizija Otvorenog Balkana“ biće održan od 22. do 24. novembra 2024. godine, na Beogradskom sajmu.

Profimedia

Tokom trodnevne Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 650 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija i gastronomskih kompanija iz 38 zemalja, među kojima su: Sjedinjene Američke Države, Francuska, Australija, Holandija, Južna Afrika, Liban, Meksiko, Portugalija, Švajcarska, Tunis, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge.

Na taj način Beograd će biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina i gastronomije. Ovogodišnje izdanje "Vinske vizije otvorenog Balkana“ u Beograd dovodi brojna velika imena iz sveta vina, među kojima će biti čak sedmoro nosilaca zvanja "Master of Wine“ (MW), najprestižnije titule u vinskom svetu.

Među njima je i slavni Rod Smit MW, predsednik Instituta „Master of Wine“ u Londonu. Njegove kolege Kerolajn Gilbi MW, Pasi Ketolainen MW, Kristofer Bur MW, Elizabet Gabej MW, Alison Fleming MW i Ivan Barbić MW učestvovaće u radu međunarodnog žirija koji će ocenjivati balkanska vina na takmičenju "Vinski trofej Otvorenog Balkana“, koje je do danas izraslo u jedno od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi. U okviru trećeg izdanja ovog nadmetanja, dvadeset petoro renomiranih vinskih sudija sa čuvenom Kerolajn Gilbi MW na čelu oceniće više od 900 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a najbolji među njima biće ovenčani peharima i medaljama.

Domaći i inostrani vinski stručnjaci održaće i niz atraktivnih stručnih predavanja, radionica i vođenih degustacija, među kojima su posebno atraktivne one posvećene vinima od autohtonih sorti. Na predavanjima će se govoriti i o sjajnim teroarima Srbije i Balkana, marketinškim strategijama u vinskom biznisu, kreiranju savršene vinske karte, a biće prostora i za priče o velikim vinima i poznatim regionima sveta – od Francuske i Italije, pa sve do Kalifornije.

Kompletan program predavanja i radionica, kao i link za registraciju zainteresovanih posetilaca nalazi se na zvaničnom sajtu manifestacije (link https://fair.openbalkan.com/).

Istovremeno, od 22. do 24. novembra, na pratećem događaju "Vizija hrane Otvorenog Balkana“ (Food Vision) okupiće se lideri prehrambene industrije i kulinarstva, među kojima će se naći neka od najistaknutijih imena kulinarskog sveta: britanski kuvar i ambasador britanske kuhinje Alan Kokson, master šef i somelijer Dragan Unić, drugi potpredsednik svetskog udruženja Master Šef Danijel Ejton, poznati italijanski kuvar Đanluka Tomazi, kao i direktor Kulinarske olimpijade Danijel Šade.

Shutterstock 

Tokom trajanja sajma, posetioci će moći da prisustvuju takmičenjima mladih kuvara i kuvarskih timova, kao i brojnim radionicama i predavanjima. Edukativni program manifestacije obiluje master klas sesijama i motivacionim predavanjima, koje će voditi najpriznatiji stručnjaci iz sveta gastronomije kao što su Alesando Negrini - šef sa jednom Mišlenovom zvezdicom, Ćezare Batisti - šef kuhinje restorana Ratana iz Milana, Andrea Biađini - dugogodišnji partner Mišlen vodiča, Ivan Pažanin - najpoznatiji hrvatski kuvar i TV lice, kao i mnogi drugi.

Pored toga, posetioci će imati priliku da uživaju u Gastro Teatru - predstavljanju najboljih restorana i hotela iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će pripremati set menije iz tri sleda u kombinaciji sa vinima po odabiru najboljih somelijera iz Srbije.

Napravljena je i posebna digitalna platforma za zakazivanje B2B sastanaka i do sada su potvrdili učešće distributeri i profesionalni kupci iz više od 48 zemalja, što ističe izuzetan međunarodni karakter sajma, kao i izvozni potencijal koji Srbija ima. 

Kao i prethodnih godina i ove godine će centralno mesto u Hali 3 zauzeti zajednički štand tri nacionalne turističke organizacije zemalja Otvorenog Balkana, na kome će zajedno predstaviti turističku ponudu i kulturno nasleđe sve tri zemlje.

Ovogodišnji fokus je na održivosti, nasleđu i modernim ukusima, temama koje su u skladu sa dinamičnom gastro scenom u Srbiji i vizijom saradnje i razmene sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana.

Sajam će kapije za posetioce "Vizije hrane“ otvoriti 22. novembra 2024. godine u 10 časova, dok će prvi dan "Vinske vizije Otvorenog Balkana“, 22. novembar 2024. godine biti otvoren samo za predstavnike medija i profesionalne posetioce sa pozivnicama.

Od 23. novembra do 24. novembra 2024. godine "Vinska vizija Otvorenog Balkana“ biće dostupna svima i otvorena za javnost sa ulaznicama.

Kurir Biznis