Mnoge vrsne domaćice koje su nekad bile zaposlene a danas su u penziji kao i one koje su svoj čitav radni vek provele u vlastitoj kući odgajajući decu, kuvajući i čisteći, poslednjih godina i te kako su postale svesne činjenice da je konačno došlo vreme u kojem se njihove veštine cene a ne podrazumevaju, kako je to bilo proteklih godina u svakoj prosečnoj kući u Srbiji.
Mlade domaćice ili ne znaju, neće ili nemaju vremena pa radije kupe a to je upravo šansa za mnoge žene u Srbiji da konačno samostalno zarade svoj dinar.
Za Ljilju sa obrenovačke pijace svi odavno znaju. Tu prodaje svoju nadaleko čuvenu zimnicu, tokom leta samo vikendom, a od jeseni i radnim danima. Na njenoj tezgi, osim ajvara može se pronaći i paprika, turšija, slatko, domaći voćni sokovi... Teglu ajvara, ove sezone prodaje po ceni od 1.000 dinara,zabeležio je obrenovački RTV Mag na tamošnjoj pijaci.
Ljilja je ove godine spremila ukupno 2.000 tegli zimnice a što se tiče domaćeg ajvara, po kom je poznata, stvari stoje ovako.
- Prošle godine spremila sam 850 tegli ajvara, imala sam porudžbine, na kraju ostalo malo i to sam prodala do Nove godine... Ove godine, kaže, spremila je malo manje - 600 tegli i od tih 600 skoro sve je otišlo jer je bilo unapred poručeno.
Samo 100 je ostavila za tezgu na pijaci ostalo sve otišlo! U ponudi ima ljuti i blagi.
- Za 10 tegli ajvara treba 32-33 kg paprike. Jednog dana ispečem 60-70 kila paprike i očistim, to se cedi preko noći a sutradan se prži i od toga ispadne oko 25 tegli ajvara, kaže Ljilja.
Ove godine tegla domaćeg ajvara izašla je na 1.000 dinara. U marketima ima i jefitnije ali je kvalitet neuporediv.
- Ima boju i gustinu ali nema ukus paprike, ovo je 100 posto čista parika, ne dodajem ništa - kaže Ljilja koja među teglama ajvara ima i ostalu zimnicu, razne vrste slatkog a kupinu je već komplet rasprodala. Sad je i sezona dunja pa ima i slatko od rendane i ono na kockice, ali i razne domaće sokove.
Kad je reč o cenama, ajvar je daleko najskuplji, male tegle crvene paprike su po 400, a slatko po 800 dinara.
Kurir.rs/Youtube RTV Mag