GOTOVO SIGURNO POSKUPLJUJE JEDNA OD OMILJENIH NAMIRNICA: Koristi se u skoro svakoj kuhinji, letnja sezona joj je prijala zbog kvaliteta, ali ne i količine

Shutterstock

Zbog ekstremne suše u razdoblju kad se formira plod masline, evropska proizvodnja maslinovog ulja pala je za gotovo 30 posto. Čini se da bi i u Hrvatskoj moglo biti tako. U Vodnjanu, kolevki istarskog ulja, kažu - ulja će, s obzirom na količinu ubranog ploda, biti malo.

Berba i prerada maslina u punom su jeku. Plodova nikad više, ali količina dobijenog ulja mnoge je razočarala. Priroda ove godine nije bila sklona maslini i rezultat će biti - visoke cene ulja.

- Mi pretpostavljamo da će količina ulja biti ista kao lani, ali količina maslina je i 40 posto veća, tako da ulja će biti isto, ali skuplje nego lani. Prerada je koštala više, a i sredstva za zaštitu su poskupela - kaže Marijan Marjanović, maslinar.

Shutterstock 

No, ovogodišnje je ulje gotovo ekološko, leto je bilo vruće, muve nije bilo pa zaštita nije bila potrebna.

- Ja ću čak imati i malo manje maslina, a i puno manje ulja nego lani. Takva je godina - kaže Boris, maslinar iz Peroja.

U avgustu, kad raste meso ploda i maslina treba najviše vode, 20 su dana temperature bile do 40 stepeni Celzijusa.

- Znači, te visoke temperature su jednostavno usporile nakupljanje ulja u pravo vreme i sad kad dolazimo u uljaru svi se čude što su mali postoci - kaže za HRT Edi Družetić, agronom.

I dok su neki spremni optužiti uljare za krađu ulja, Vladimir prihvata to da je ove godine od gotovo 500 kilograma maslina dobio samo oko 40 litara ulja, randman oko 8.

- Pre je bilo puno bolje, po 12, 14, 15. Ovo leto nije baš, bila je velika suša, a posle puno vode i one su nabubirle, a umesto ulja dobile su težinu, a ulja je malo. Šta je tu je - kaže Vladimir Peruško, maslinar iz Šegotića.

Španija ima pravedniji način naplate ulja, kažu poznavaoci.

- Drugim rečima plod se melje, pasta se suši i u toj suvoj pasti se određuje udeo ulja tako da vi zapravo nemate uopšte element prisutnosti vode u plodu na temelju čega određujete udeo i masu - kaže Marin Krapac, viši stručni saradnik.

Shutterstock 

Zbog klimatskih promena, dodaju stručnjaci, valja biti spreman na to da će godina poput ove biti sve više.

Sandi Kiavalon, maslinar iz Vodnjana rekao je u da će maslinovo ulje biti puno skuplje nego što je sada.

- Hrvati imaju jednu lepu sreću, da žive u zemlji koja proizvodi maslinovo ulje. Svako zna nekog suseda, prijatelja, nekoga ko se bavi s maslinovim uljem, od koga mogu ulje nabaviti, ali u profesionalnom maslinarstvu rastu cene rada, radne snage, inputi su sve skuplji, inflacija ima uticaj na sve to. Potražnja je sve veća, a proizvodnja je ograničena zbog klimatskih uslova i biće verojvtno, sve manja, tako da će cene sigurno rasti i vrhunsko maslinovo ulje će biti proizvod koji će moći da priušte samo oni dubljeg džepa - rekao je.

Osvrnuo se i na sezonu.

- Ove godine, nažalost, imamo jednu ekstremnu godinu kada nije bilo kiše sve do 29. septembra. U krucijalnom periodu, u osmom mjesecu kad maslina stvara ulje, u maslinicima je bila suša, visoke temperature i maslina nije imala vremena za akumulaciju ulja. Početkom desetog meseca čak su randmani bili jako dobri u početku berbe, ali su tada usledile kiše, došlo je nekoliko jakih pljuskova, čak 70 do 80 litara kiše je palo u jednom danu tu kod nas u Vodnjanu. Temperature su se povisile, došle su na 25 i više stepeni, maslina je počela svoju vegetaciju i bujno su počeli teći sokovi, tako da su se masline napunile s vodom i tu su randmani pali. Ali što se tiče kvaliteta, možemo biti izuzetno zadovoljni, muva ove godine nije letela. Masline su zdrave. Ja se ne sećam, u zadnjih deset godina kad su bile ovako zdrave i ulja su izuzetno visokog kvaliteta, što će se sigurno dokazati u sledećih godinu dana na raznim smotrama i takmičenjima - rekao je.

biznis.kurir.rs/Seebiz