Slavski jelovnik

KOLIKO ĆE NAS OVE GODINE KOŠTATI SLAVSKA TRPEZA? Od uslužnog pečenja mesa, preko gotovih kolača, do jelovnika za svačiji džep: "Zavisi od želja domaćina, ali.."

Shutterstock

Počela je sezona slava — Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Luku — i kako je ovo mnogima porodična slava, a kako je uz to i mrsna, postavlja se pitanje koliko će građani izdvojiti za svoju proslavu.  

Proslava Lučindana, kako se u narodu zove današnji praznik, podrazumeva mrsnu trpezu. Priprema slave ozbiljan je izdatak za kućni budžet.

- Sve zavisi od broja gostiju ali, generalno između 200 i 300 evra otprilike sve - kaže jedan od sagovornika.

Kako dodaje drugi, ne može da se prođe sa manje od 500 evra za organizaciju. 

- Slave moja deca, ali tu smo u kući i to dve slave otprilike 500 evra sigurno, ne može da prođe manje - navodi druga sagovornica.

Foto: Youtube Printscreen/Emisija Farma

Praseće pečenje, uslužno pečenje mesa, kompletan slavski meni

Slavsko posluženje na meniju ima pečenje i razne druge mesne proizvode. Cene su od 1800 do 3000 dinara po kilogramu.

- Praseće pečenje kod nas je 2.200 dinara u najavi je da će da poskupi od dobavljača žive vage gde nabavljamo. Ja se nadam za predstojeće slave da će otići, ali da neće nešto drastično - kaže Marko Bondžulić, vlasnik pečenjare u Užicu.

U ponudi je i uslužno pečenje mesa.

- Imaju alternative kao što su svinjski pauflek i rebro koji može da se rola da se peče kao rolovano meso, plećke. Ljudi imaju svoju robu sa sela, svoju jagnjad, svoju prasad, kombinuju svi kako ko može i šta može - navodi mesar Miladin Jerotijević.

Foto: Shutterstock

"Jednostavnije je da sve poruče"

Poslednjih godina sve više građana većinu slavskog posluženja ne priprema kod kuće, već kupuje. Pojedine radionice gotovih jela nude kompletan slavski meni.

- Za slave vlada veliko interesovanje, pogotovu što su ljudi prezaposleni i mnogo im je jednostavnije da sve poruče kod nas i da ostave vreme i da budu odmorni za svoje goste - kaže Milomir Vulićević, direktor firme za ketering.

Slavski jelovnik nije potpun bez torti i kolači. Domaćice kojima je pravljenje poslastica dodatna zarada, kažu da su zbog poskupljenja namirnica, i one morale da povećaju cenu.

- Velika je potražnja za nas koji to radimo, nama to itekako znači. Ja lično i ne mogu da prihvatim sve porudžbine. Od strane mušterija. A što se tiče cena, jako su poskupele. Mogu vam reći za nekih sigurno 20 odsto - navodi Jelena Stanković iz Šapca, koja na pitanje "Pošto je jedna torta", kaže da sve zavisi od želje kupca. 

- Zavisi od želje, može da košta i hiljadu dinara, ako je jako minijaturna, a može da košta i šest hiljada.

Od sastojaka za poslastice najviše je poskupela čokolada. Zbog toga slavski kolači sve više imaju i druge jeftinije sastojke, poput voća.

Kurir.rs/RTS/ Prenela: M.S.