TRESU SE TEMELJI FOLKSVAGENA, GIGANT NOVIM POTEZOM RAZBESNEO RADNIKE: Smanjuju plate i gase proizvodnju: U planu PARALIŠUĆI ŠTRAJK - "NIKO NIJE SIGURAN"

Youtube/Discovery Australia

Plan štednje koji je predstavilo vođstvo kompanije Volksvagen razbesneo je zaposlene, koji su danas protestovali ispred fabrike u gradu Cvikau.

Uve Kunstman, šef radničkog saveta Volksvagena u Saksoniji, najavio je u ponedeljak da je u planu štrajk u fabrikama te kompanije širom zemlje.

- Nećemo učestvovati u ovoj silaznoj spirali - jasno je rekao.

Prema radničkom savetu, kompanija planira da zatvori najmanje tri od deset fabrika u Nemačkoj - i da značajno smanji obim rada u ostalim pogonima.

- Sve fabrike Folksvagena u Nemačkoj su pogođene ovim planovima. Niko nije siguran - rekla je šefica radničkog saveta Danijela Kavalo (49) u obraćanju zaposlenima.

HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia 

I to nije sve. Planovi odbora uključuju i smanjenje plata i "autsorsing" proizvodnje u inostranstvu.

U Cvikauu, hiljade zaposlenih je danas marširalo do kapije fabrike, duvajući u pištaljke.

- U ovom trenutku nijedna lokacija nije sigurna - rekao je Kunstman. To važi i za fabriku električnih automobila u Cvikauu sa oko 10.000 zaposlenih.

Čak i da kompanija nastavi da postoji, prema planovima, proizvodnja u Cvikauu bi se ubuduće odvijala samo na jednoj proizvodnoj traci, umesto na dve. Pored toga, menadžment zahteva smanjenje plata za deset odsto i zabranu povećanja zarade u naredne dve godine.

U međuvremenu, savezna vlada je pozvala Folksvagen da ne smanjuje broj zaposlenih. Prema rečima portparola vlade, stav kancelara Olafa Šolca o tome je jasan: "Eventualne pogrešne odluke menadžmenta iz prošlosti ne smeju biti na štetu zaposlenih".

Folksvagen zapošljava oko 120.000 ljudi u Nemačkoj - polovinu od toga u glavnoj fabrici u Volfsburgu.

biznis.kurir.rs/Bild