VENECIJA PRELOMILA! DIŽE CENE JEDNODNEVNOG BORAVKA ZA TURISTE! Ko dođe moraće da plati 10 evra, ali ne važi za sve

Vlasti italijanskog grada na kanalima odlučile su da povećaju cene jednodnevnih izleta od 18. aprila naredne godine, pa će turisti morati da plate 10 evra za obilazak

Shutterstock


Vlasti Venecije povećaće i broj dana kojim se mora platiti iznos od 10 evra. Ova odluka primenjivaće se od svakog petka do nedelje i praznicima od 18. aprila do 27. jula 2025. godine, odnosno ukupno 54 dana po sezoni.

Inače, ovogodišnja sezona je uključivala ukupno 29 dana, gde su turisti morali da plate pet evra za obilazak grada.

Odluka se ne odnosi na turiste koji borave u venecijanskim hotelima jer već plaćaju boravišnu taksu, a neće se odnositi ni na stanovnike, posetioce koji su rođeni u Veneciji, studente i radnike. Osim toga, važno je naglasiti da oni turisti koji rezervišu barem četiri dana pre dolaska, plaćaju iznos od pet evra.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro naglasio je da je cilj poreza pomoći gradu i njegovim građanima u borbi protiv preteranog turizma i izbegavanju velikog priliva gostiju tokom praznika i vikenda.

Jelena Spasić 

 Venecija je prvi grad na svetu koji pokušava da reši problem prekomernog turizma. Postigli smo dobre rezultate“, rekao je gradonačelnik.

Nakon završetka ovogodišnje sezone, vlast je objavila da su na ovaj način uspeli da prikupe više od dva miliona evra, međutim stanovnici nisu bili zadovoljni. Mnogi smatraju da naplaćivanje ulaznica nije sprečilo masovne posete turista i da novac na kraju nije usmeren za rešavanje poteškoća u kojima se stanovnici nalaze.

Takođe, vlast je ove godine donela odluku i o broju ljudi u turističkim grupama, u kojim sada može biti najviše 25 osoba. Zabranili su i korišćenje zvučnika, kako vodiči ne bi uznemiravali lokalno stanovništvo.

Kurir.rs/Bizlife/Prenela S. Č.