ZEMUNCI OD DRŽAVE DOBILI SUBVENCIJE OD 40 MILIONA DINARA: Potpisano 60 ugovora, ko je dobio novac račun za struju će mu uskoro biti znatno niži

Ministarstvo rudarstva i energetike energetska efikasnost

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović dodelila je opštini Zemun više od 60 ugovora u okviru programa energetske sanacije domaćinstava, na osnovu prošlogodišnjeg javnog poziva.

Ministarka je podsetila da su Ministarstvo i Gradska opština Zemun prošle godine obezbedili 40,7 miliona dinara za subvencije
građanima za zamenu stolarije, fasade, kotlova, postavljanje toplotnih pumpi i solarnih panela. Ona je poručila da je zahvalna građanima jer su prepoznali mogućnost da, uz pomoć države, unaprede energetsku efikasnost u domaćinstvima i iskoriste subvencije do 65 odsto od vrednosti ulaganja.

Ministarstvo rudarstva i energetike 

Ona je dodala da očekuje još veći odziv građana na novi javni poziv koji će uskoro biti raspisan, što će doprineti većoj energetskoj efikasnosti. Za novi javni poziv, kako je istakla, izdvojeno je više sredstava nego prošle godine, odnosno 51 milion dinara.

Ministarka Đedović Handanović je ukazala na to da se projekat „Čista energija”, u okviru kojeg je više od 30.000 domaćinstava već dobilo subvencije, realizuje nekoliko godina i dodala da su do kraja 2027. godine obezbeđena sredstava za subvencije za oko 40.000.

Ministarka je podsetila da se od ove godine raspisuju posebni javni pozivi za subvencije namenjene energetski ugroženim kupcima.

Ministarstvo rudarstva i energetike 

- Prvi put omogućili smo subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja našim najugroženijim građanima i ovaj javni poziv raspisaće se u Zemunu - rekla je Đedović Handanović.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Кovačević zahvalio je građanima Zemuna na velikom interesovanju za subvencije. On je ukazao na to da je najveće interesovanje građana za zamenu stolarije, ali da je uočeno povećano i interesovanje za ugradnju
solarnih panela. Na osnovu prošlogodišnjeg javnog poziva, u Zemunu je potpisano 345 ugovora za 359 mera energetske efikasnosti, od kojih 309 za ugradnju prozora, 11 za gradnju solarnih panela, 10 za ugradnju toplotnih pumpi, devet za ugradnju kotlova na gas i pelet.

Biznis.kurir.rs