Drva, ugalj, plet, struja ili gas? Detaljna računica koliko će nas ove zime koštati grejanje! Jedna stavka baš pojeftinila

Agencija za energetiku Republike Srbije saopštila je podatke o tome koliko će domaćinstva izdvojiti novca za grejanje ove zime

Shutterstock, Instagram, RINA

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji). Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste

- Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2024/2025. (prema cenama iz prve polovine oktobra 2024.) imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 6.430 dinara po m3) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65% će koštati 53 hiljade dinara. Značajno veće troškove, 85,7 hiljada dinara, će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 8.800 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti. U odnosu na prethodnu grejnu sezonu, cene ogrevnog drveta su niže za 5 do 7% - saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Kurir TV 

- Domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, imaće troškove od 65 hiljada dinara, što je u poređenju sa prethodnom grejnom sezonom manje za 23%. Troškovi grejanje korišćenjem prirodnog gasa ove grejne sezone su isti kao i prethodne, iznose 59,5 hiljada dinara što je za samo 6,5 hiljada dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta. Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 75,3 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi - navodi AERS i dodaje:

- Troškovi grejanja električnom energijom ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodnu grejnu sezonu. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81,7 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40%, tako da oni iznose 113,6 hiljada dinara. Domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraju izdvojiti oko 200 hiljada dinara za električnu energiju i to će biti najskuplji vid grejanja o ovoj grejnoj sezoni.

Printsccreen/AERS 

Domaćinstva koja koriste propan butan gas i lož ulje, za nabavku energenata koja je potrebna za grejanje moraju izdvojiti oko 137 hiljade dinara za lož ulje i 165 hiljada dinara za propan butan gas. U odnosu na prethodnu godinu cena lož ulja je smanjena za 21%., dok je cena propan butan gasa veća oko 6%.

Savet građanima

Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji.

Shutterstock 

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja - zaključuje AERS.

This browser does not support the video element.

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja  kurir televizija