DEDA 70 GODINA SKUPLJAO NOVČICE U TEGLI Kad je njegov unuk konačno izbrojao koliko novca ima, ostali su u šoku

Reddit

Amerikanac je marljivo štedeo 70 godina, puneći veliku staklenu teglu novčićima. Sada su njegovi unuci konačno smeli da je otvore bokal, ali unutra, nisu samo našli novac...

Krajem septembra, korisnik Reddita „Crimsonkitsune333“ podelio je sliku ogromnog staklenog bokala ispunjenog skoro do vrha uglavnom novčićima.

„Moj deda je držao kusur u ovoj tegli 70 godina i konačno mi dozvolio da to prebrojim!“ napisao je korisnik u svom postu.

Nije trebalo dugo da objavu potvrdi više od 29.000 korisnika Reddita. Korisnici su odmah bili uzbuđeni i želeli su da saznaju koliko je u tegli, piše Feniks-magazin.

Srećom, „Crimsonkitsune333“ je objasnio da su najpre zalepili teglu, umotali je u ćebe, a zatim je odvezli u garažu.

„U garaži smo teglu položili na stranu, podigli dno sa blokom ispod i nagnuli ga da bi novčići ispali.

Nakon što se tegla ispraznila, unuci su počeli da broje. Samo težina novčića iznosila je impresivnih 69 kilograma.

Nekoliko dana kasnije jedan korisnik iz SAD je doneo nove informacije. Posle nekoliko sati prebrojavanja, bilo je jasno koliko je novca u tegli: 2.052,76 američkih dolara (protivvrednost oko 1.877 evra).

Deda, koji je „želeo da sazna ukupan broj pre nego što umre“, bio je „šokiran“ rezultatom. Mislio je da će njegova ušteđevina biti manja od 1.000 dolara.

Iznos bi možda mogao biti veći jer su i njegovi unuci u tegli pronašli istorijske novčiće koji bi mogli da vrede više.

Najstariji novac je iz 1928. godine. Druga posebna otkrića uključuju srebrni novčić od 1951. godine i desetine novčića od nikla pre 1965. godine, dva srebrnjaka i živin novčić. Stručnjak sada mora da razjasni da li su oni zaista vredni.

Pored novca, u bokalu su pronađene igle, spajalice, dugmad i omoti od slatkiša.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija