"OVO NISAM VIDEO U SVOJIH 67 GODINA" Tomislav ušao u voćnjak i zaprepastio se: "Celo drvo je takvo!" Evo šta narodno verovanje kaže da predviđa ovakva pojava

RINA

Koliko je priroda specifična oko Biokova ovih dana, videli smo, pre nekoliko dana na ovu planinu se za dva sata izlilo više od 140 litara kiše po kvadratnom metru, a to je dovelo do biblijskih poplava u Podgori i milionske štete na imovinu.

Na samo nekoliko kilometara vazdušne linije, u vrgorskom selu Kozica u oktobru je procvetao cvet trešnje.I njen vlasnik kaže da je ovo neobična pojava u ovo doba godine.

Nina Seleznova / Panthermedia / Profimedia  Cvet trešnje

- Za svojih 67 godina se toga ne sećam, ali nije procvetala samo jedna grana, nego cela voćka - priča Tomislav Miočević.

U Japanu, cvetovi trešnje se smatraju najpouzdanijim predznakom proleća. Za ovu retku pojavu struka ima objašnjenje, pa agronomi smatraju da je ona posledica fizioloških poremećaja u prirodi koji nisu uobičajeni, što dovodi do ranijeg aktiviranja pupoljaka koji bi se inače razvili tek sledeće godine.

Naravno, sa ovom pojavom susreli su se i naši preci, a po staroj narodnoj meteorologiji zima će biti jaka i duga, ako u jesen procvetaju voćke.

Da li u ovome ima istine, videćemo za nekoliko meseci, s obzirom da se klima menja iz godine u godinu.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija