Održana treća SPLET TECH konferencija: AKADEMSKI STARTAPI KAO POKRETAČI PROMENA

SPLET TECH

Treća po redu SPLET TECH konferencija održana je u mts Dvorani uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. U okviru konferencije, Ministarstvo je u saradnji sa Method agencijom koja posluje u okviru kompanije WMG (Wireless Media Group), organizovalo panel diskusiju pod nazivom „ZALET INOVACIJA: od laboratorije do tržišta - akademski startapi kao pokretači promena“.


Na panelu su učestvovali državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, asistent na Katedri za menadžment tehnologije, inovacija i održivog razvoja Fakulteta organizacionih nauka i član tima Inovacionog inkubatora Poljoprivrednog fakulteta Jovana Rakićević, naučni saradnik na institutu BioSens Branimir Bajac i osnivač startapa Artemi Lazar Cvetković, a panel je moderirao Miloš Pejčinović, Head of digital content u agenciji Method.

SPLET TECH 


Teme ove panel diskusije bile su značaj inovacionih inkubatora u naučno-istraživačkim organizacijama, transformacija studentskih timova u uspešne startape, važnost razvoja spinofa, kao i značaj razvoja infrastrukture koja podstiče akademsku zajednicu da svoje inovativne ideje razvije do proizvoda i usluga koje se mogu plasirati na tržištu.

Miloš Pejčinović, moderator ovog panela, izneo je svoje utiske posle održane panel diskusije pred više od 120 ljudi.


“Uloga Method agencije koja posluje u okviru kompanije WMG (Wireless Media Group) jeste bila da organizujemo panel diskusiju Zalet inovacija, koji realizujemo uz pokroviteljstvo Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, na važnu temu - na temu akademskih startapa kao pokretača promena. Ono što je važno jeste ta saradnja nauke i privrede, saradnja akademske zajednice i privrede, jer bez preduzetništva na akademiji, neće biti ni jakog inovacionog ekosistema. Nama je posebno drago jeste da smo dobili poverenje da zajedno sa Ministarstvom realizujemo ovakvu panel diskusiju na Splet konferenciji, kao jednoj od najvećih regionalnih konferencija na temu inovacija. Posle ove konferencije čeka nas zadatak da kroz ovaj projekat zajedno sa Ministarstvom podižemo svest o važnosti akademske zajednice, o važnosti naučno-istraživačke zajednice, jer je jako važno da imamo motivisane naučnike, motivisane studente koji imaju preduzetničku svest i koji imaju svest da razvijaju neke svoje proizvode, neke svoje startape, neke svoje spinoff-ove i izađu na tržište i svoj rad komercijalizuju”, rekao je Pejčinović.

SPLET TECH 

Ovogodišnja SPLET TECH konferencija okupila je više od 2.500 učesnika i preko 150 govornika iz zemlje i inostranstva, koji su podelili svoja znanja i iskustva iz oblasti inovacija, tehnologije i razvoja startapa. Konferencija je omogućila povezivanje predstavnika akademske zajednice, naučnoistraživačkih organizacija, startapa i privrede, sa ciljem jačanja saradnje, i stvaranja podsticajnog okruženja za razvoj inovacija u Srbiji. Takođe, startapi su imali jedinstvenu priliku da direktno stupe u razgovor sa investitorima iz čitave Evrope.