"NEĆE BITI DODATNOG RASELJAVANJA" Ministarka Đedović Handanović: Zabrana rudarenja litijuma suprotna strateškim interesima

MRE

Predlog zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije bora i litijuma nije prošao u parlamentu. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže za "RTS" da je predlog zakona suprotan ustavnim načelima, ekonomskim i strateškim interesima i da se ništa neće dešavati barem dve godine dok se ne završe relevantne studije. Još jednom je potvrdila da se cene gasa i struje neće menjati i da su energetske kompanije spremne da reaguju ako dođe do oscijalcija na tržištu.

Posle četiri dana rasprave, poslanici Skupštine Srbije glasali su protiv predloga zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, komentarišući u Dnevniku RTS-a glasanje poslanika o predlogu zakona, rekla je da je više puta objašnjavano "zašto je predlog suprotan ustavnim načelima, ekonomskim i strateškim interesima".

- Ništa se neće dešavati barem dve godine u proseku dok se relevantne studije ne završe, dok se ne proceni uticaj na životnu sredinu, dok se ne uradi projektno-tehnička dokumentacija, ništa se neće dešavati dok se ne potvrdi da je to bezbedno za okolinu u građane - istakla je Đedović Handanović.

Imaćemo priliku da, rekla je, ukoliko se sve to potvrdi, pored sirovine dođemo i do gotovih proizvoda, kao što su električni automobili i baterije za skadištenje energije.

Printscreen Parlament.rs 

Printscreen Parlament.rs 

O opoziciji i ekološkim aktivistima

Govoreći o najavama protesta ekoloških aktivnista i opozicije, Đedović Handanović kaže da su oni pozvali na nerede, na ulično iskaziovanje mišljenja, možda blokadu puteva i pruga.

- To nije dobro. Skupština je izašla u susret predlogu da se vodi rasprava o toj temi - rekla je ministarka.

Izvinila se građanima na nekim neprimerenim ponašanjima i dobacivanjima.

- Opozicija nije imala dovoljno argumenata, pa se bavila pitanjima izvan ove teme. Informacije koje su iznete u predlogu zakona su netačne, demantovane od onih koji su citirani u tom predlogu zakona, kada je reč o sumpornoj kiselini, o uticaju na poljoprivredu - napominje ministarka energetike i rudarstva.

Podvlači da nikakvog dodatnog raseljavanja nema.

- Nastavlja se kampanja zastrašivanja ljudi. Juče smo čuli od gospođe Nestorović — da sam potvrdila da su predsednik Srbije i Vlada pozvali naučna veća fakulteta da se izajsne u vezi sa ovim projektom. To je neistina. Predsednik je u Malom Zvorniku pozvao sve stručnjake da se uključe i pomognu i budu deo projektnih timova, da rade po savesti i profesionalnosti, da imamo dobru javnu debatu. U 21. veku tehnologija je toliko razvijena da možemo doći do najboljih rešenja ukoliko skrenemo pažnju koja su to rešenja, a ne apriori da nešto ne može - istakla je Đedović Handanović.

Kurir.rs/RTS