SARMA POSTALA LUKSUZ U OVOM DELU BIVŠE JUGOSLAVIJE: Cena glavnog sastojka toliko skočila da će ove zime retko ko moći da je zavije, čak 125 odsto!

Shutterstock

Sarma će ove godine, čini se, biti priličan luksuz za mnoga hrvatska domaćinstva. Razlog? Cena glavnog sastojka, kupusa iliti zelja, drastično je skočila u odnosu na lane.

Prema novim podacima tržišnog informacionog sistema Ministarstva poljoprivrede, protekle nedelje kilogram zelenog kupusa na pijacama prodavao se u proseku za 1,94 evra, a na nekim je prodajnim mestima cena bila čak 5!

Kupus je protekle subote bio najskuplji na pijaci u Dubrovniku: pet evra kilogram. U Bjelovaru i Koprivnici cena je iznosila 1,5 evra, Varaždinu i Čakovcu dva evra, na pijacama u Zagrebu u proseku 2,5 evra.

Iste nedelje lane (40. sedmica u godini), prosečna cena kupusa na hrvatskim pijacama iznosila je 0,86 evra, dok je najviša cena na jadranskim pijacama(Dubrovnik) bila 4 evra.

Glavica kupusa je, dakle, u odnosu na početak oktobra lane u proseku na svim pijacama poskupela za čak 125 odsto. U Koprivnici, primera radi, cena je ostala ista kao prošle godine, u Varaždinu je duplo skuplji, a Bjelovaru je cena viša za 20 posto.

Proizvođači se, jasno, žale na dugotrajnu sušu i slab rod, pa i cenu ravnaju prema zakonu ponude i potražnje. 

Kurir.rs/Danica