Sukob između Irana i Izraela podigao potražnju za zlatom na istorijski maksimum: Potencijalne mogućnosti za investiranje?

Shutterstock

Raketni napad Irana na Izrael koji se dogodio 1. Oktobra uplašio je veliki deo sveta. Najava izraelskog premijera da će odgovoriti na ovaj napad dodatno je podgrejala zabrinutost da region Bliskog istoka ide ka potpunoj eskalaciji sukoba. Ove slutnje duboko su potresle i finansijska tržišta. Situacija na svetskom tržištu plemenitih metala neodoljivo podseća na početak rusko-ukrajinskog sukoba, kada su se sve zalihe zlata iz vodećih evropskih kovnica razgrabile za jedan dan. Zlato, koje je već dostiglo rekordne vrednosti u septembru, zabeležilo je novu rekordnu cenu od 2.694,7 dolara već prvog dana oktobra. Zlato je opravdalo svoju reputaciju investicije sigurnog utočišta, jer se porast cene zlata uglavnom vezuje za globalne tenzije i nestabilnu geopolitičku situaciju.

Dobra vest je da Vi ne morate fizički posedovati zlato kako biste iskoristili mogućnosti koje Vam pruža investiranje u ovaj vredni plemeniti metal. Pogledajte kako Vam rast cene zlata može pružiti mogućnost za ostvarenje potencijalnog profita u doba globalne nestabilnosti.

Od početka 2024. godine cena zlata porasla je za 30%

Poslednjih nekoliko godina cena zlata beleži rekordne iznose. Cena zlata dostigla je istorijski maksimum u septembru od 2.599,86 dolara za uncu, da bi već prvog dana oktobra porasla na neverovatnih 2.694,7 dolara usled zabrinutosti od eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Na osnovu ovih podataka dolazi se do zaključka da je cena zlata u ovoj godini porasla za više od 30%. Ovaj trend rasta cene dodatno učvršćuje status zlata kao sigurne i pouzdane investicije. Navedeni rast vrednosti zlata u jednoj godini nije zabeležen od 2016. godine.

Kakve su Vaše prognoze za naredni period? Da li i Vi smatrate da će cena zlata nastaviti da raste i kako će potencijalna eskalacija sukoba na Bliskom istoku uticati na ovaj plemeniti metal? Ukoliko su Vas ovi podaci zaintrigirali i želite da počnete da trgujete cenama zlata, registrujte se i preuzmite svoju BESPLATNU e-knjigu.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde.

Potražnja za zlatom je na istorijskom maksimumu

Ukupna svetska potražnja za zlatom u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.258 tona, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu i predstavlja najjači kvartal od početka vođenja evidencije 2000. godine. Globalna potražnja neprestano raste, a svake sledeće godine sve više ljudi i Centralnih banaka kupuje ovaj plemeniti metal. Naime, kupovine od strane Centralnih banaka porasle su za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, takođe rekordnu, dodatno potvrđujući da je trenutna potražnja za zlatom na istorijskom maksimumu. Usled zabrinutosti od eskalacije sukoba na Bliskom istoku, nakon raketnog napada Irana na Izrael, potražnja za zlatom nastavlja da raste te je očekivano najveća potražnja bila u zemljama koje se nalaze u neposrednom okruženju zaraćenih strana.

Centralna banka Srbije se u tom kontekstu izdvaja svojim značajnim rezervama. Sa 46,5 tona, Srbija ima najviše rezerve zlata na Zapadnom Balkanu – dvostruko više nego sve ostale zemlje u regionu zajedno. Pored toga, naše rezerve zlata daleko nadmašuju rezerve mnogih evropskih zemalja, uključujući Luksemburg, Kipar, Češku i Irsku, a polako se približavaju Finskoj koja poseduje 49 tona.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde.

Zabrinutost od eskalacije sukoba dovodi do nove istorijske vrednosti zlata

Raketni napad Irana na Izrael uzdrmao je finansijsko tržište, a sukob je podstakao snažan rast cene zlata. Situacija na svetskom tržištu plemenitih metala neodoljivo podseća na početak rusko-ukrajinskog sukoba, kada su se sve zalihe zlata iz vodećih evropskih kovnica razgrabile za jedan dan. Izraelski premijer obećao je da će odgovoriti Iranu nakon što je Islamska republika ispalila desetine balističkih projektila na Izrael. Iran je u utorak upozorio Izrael na još razornije napade ako dođe do odmazde na raketni napad. Šta će se desiti na Bliskom istoku i da li ovaj region klizi u sveopšti rat i kako će ova situacija uticati na cenu zlata, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Trgovina cenom zlata

Zlato je oduvek bilo vredna imovina, a njegov značaj dodatno raste u današnjem neizvesnom globalnom okruženju. Prema mišljenju analitičara, cena zlata će verovatno nastaviti da raste, s mogućnošću da do kraja godine dostigne 2.700 dolara po unci. Bank of America i Citigroup predviđaju da bi cena zlata mogla dostići izvanrednih 3.000 dolara po unci u narednoj godini, a nestabilna geopolitička situacija dodatno utiče na rast vrednosti ovog plemenitog metala. Umesto da kupujete fizički zlato, sada možete trgovati njegovom cenom putem različitih finansijskih instrumenata, poput CFD-ova (Ugovori za razliku). Trgovinom cenom ovog plemenitog metala možete iskoristiti njegovu rastuću vrednost i ostvariti potencijalni profit. Možete se prijavite već danas i trgovati cenama zlata! Registrujte se BESPLATNO i preuzmite našu e-knjigu koja vas vodi kroz proces trgovine cenama zlatom i drugim plemenitim metalima.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Promo