CEFTA usvojila 9 novih sporazuma za unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača u regionu

CEFTA


Današnji dan predstavlja prekretnicu za ekonomsku saradnju u okviru CEFTA-e jer je Zajednički komitet CEFTA-e usvojio 9 revolucionarnih sporazuma kreiranih da transformišu trgovinu i ekonomsku saradnju. Ovi sporazumi donose stvarne, opipljive koristi – pojednostavljuju poslovne operacije, stvaraju nove prilike za zapošljavanje i jačaju zaštitu potrošača.


Samo nekoliko dana uoči obeležavanja 10. godišnjice Berlinskog procesa, CEFTA pravi odlučan korak ka ostvarivanju vizije Zajedničkog regionalnog tržišta. Utemeljeni na pravilima i najboljim praksama EU, ovi sporazumi će približiti CEFTA tržišta jedinstvenom tržištu EU i otključati potencijal novog Plana rasta EU.


„CEFTA je od suštinske važnosti za slobodno kretanje robe i usluga, podstičući privredni rast i integraciju. Ovim odlukama stvaramo snažniji i ujedinjeniji ekonomski prostor u kom preduzeća mogu brže rasti, a potrošači su zaštićeni čak i kada kupuju van svojih lokalnih tržišta. Ovo je značajan trenutak za CEFTA-u, jer se približavamo punom usklađivanju sa tržištem EU. Koristi će se osetiti širom CEFTA-e. Mala i srednja preduzeća će biti osnažena za izvoz i maksimalno korišćenje digitalnih tržišta, dok ćemo svi mi imati koristi od većeg izbora, boljih cena i kvaliteta, kao i snažnije zaštite potrošača”, istakla je Danijela Gačević, v.d. direktora CEFTA Sekretarijata


Ključne tačke o 9 sporazuma:


1. Priznavanje AEO programa: Preduzeća sa carinskim pogodnostima u svojim matičnim tržištima sada će uživati ove privilegije u svih sedam CEFTA tržišta. Ovo znači brže i efikasnije carinske procedure, što dovodi do značajne uštede vremena i troškova.

2. Olakšavanje e-trgovine: Jedinstveni okvir omogućiće preduzećima da prodaju putem interneta bez problema u svim CEFTA tržištima, olakšavajući potrošačima kupovinu bez ograničenja. Takođe, postavljeni su standardi za zaštitu potrošača pri kupovini putem interneta.
3. Dostava paketa: Nova pravila pojednostavljuju dostavu paketa između CEFTA strana, poboljšavajući regulatornu kontrolu i uvodeći standarde EU za transparentnost cena i kvalitet usluge.
4. Sprečavanje neopravdanog geo-blokiranja: Ova pravila osiguravaju da onlajn prodavnice ne mogu blokirati pristup veb-sajtovima, proizvodima ili uslugama na osnovu lokacije i porekla potrošača, omogućavajući neograničenu kupovinu širom CEFTA tržišta.
5. Trgovinski aspekti prava intelektualne svojine (IPR): Usklađeni standardi IPR-a štitiće i preduzeća i potrošače od falsifikovane robe, podstičući inovacije i štiteći CEFTA tržište.
6. Uspostavljanje elektronskog sistema za upravljanje rizikom: Elektronska razmena podataka omogućiće carinama da efikasnije ciljaju pošiljke visokog rizika, poboljšavajući bezbednost trgovine i ubrzavajući kretanje robe.
7. Olakšavanje trgovine uslugama turističkih agencija i turoperatora: Turističke agencije i turoperatori će imati lakši pristup svim CEFTA tržištima, stvarajući nove mogućnosti za rast i privlačenje više turista u region.
8. Mehanizam za rešavanje sporova (Dodatni protokol 7): Novi mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova garantovaće pravičnost i transparentnost, povećavajući poverenje preduzeća u sprovođenje CEFTA pravila za olakšavanje trgovine.
9. Olakšavanje osiguranja od odgovornosti za treća lica u motornim vozilima (Preporuka): Pojednostavljeni procesi osiguranja omogućiće putnicima da voze širom CEFTA-e bez brige o pokrivenosti osiguranjem.


Pored toga, Zajednički komitet CEFTA-e usvojio je tri odluke koje imaju za cilj reformu unutrašnjih poslova. Ove reforme uvode nova pravila postupanja za Zajednički komitet, ažuriraju Odluku koja uređuje rad Sekretarijata i osnivaju nova tela za nadzor saradnje u oblastima kao što su dostava paketa, prava intelektualne svojine i profesionalne kvalifikacije.

Promo