TREBAJU NAM REŠENJA ZA ENERGETSKI SUVERENITET Direktor EPS-a sa samita u Budvi: "Sa partnerima razvijamo projekat za jedan gigavat solara"

EPS

U vremenu kada je energetska sigurnost imperativ, sve države i energetske kompanije traže najbolja rešenja koja će obezbediti energetski suverenitet, uz maksimalno korišćenje postojećih resursa, diversifikaciju izvora i neodložnu tranziciju, rekao je Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije" na konferenciji „Energy Week Western Balkans 2024“ u Budvi.
- S obzirom da Srbija u značajnoj meri zavisi od uglja, osim razvoja obnovljivih izvora energije mislimo i na baznu energiju i važno je sagledati potencijal nuklearne energije. Drugi izazov je balansiranje energije iz OIE i EPS je usmeren na razvoj projekata pumpnih elektrana, odnosno reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“ – rekao je Živković.
On je naglasio da će do 2026. godine „Elektroprivreda Srbije“ imati revitalizovano 80 odsto hidro kapaciteta, čime će obezbediti 30 godina njihovog pouzdanog rada.

EPS 


- Sa partnerima UGT Renewables i Hjundai razvijaćemo projekat za jedan gigavat solara, što će nam doneti značajan udeo OIE. Za to vreme, nastavljamo rad na projektima reverzibilnih hidroelektrana, a potrebno je i da zamenimo 4.000 megavata u termo sektoru ekološki prihvatljivim izvorima. Veoma dobra vest je što izmene zakona o energetici podrazumevaju ukidanje moratorijuma na nuklearnu energiju, jer nijedna država ne bi smela da ograničava svoje opcije. Srbija je u vreme bivše Jugoslavije imala nuklearni program i okružena je državama koje imaju nuklearnu energiju – rekao je Živković.
Skup „Energy Week Western Balkans 2024“ okuplja predstavnike zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske. Oni će razgovarati o kritičnim temama za sektor zelene energije, kao što su strategije za regionalnu integraciju, prelazak sa uglja na OIE, otpornost mreže, tržišni izazovi, oblikovanje politike i opcije finansiranja.

Biznis.kurir.rs