MALA PEKARA, 3 PROIZVODA, PAR RADNIKA I GAZDARICA OD 90 GODINA: Zašto Beograđani pričaju baš o njima! Uspešno posluju već 60 godina, a ne menjaju ništa! (foto)

Vlasnica pekare, iako je već dugo u penziji, svakog jutra obilazi radnike

RTS Printscreen

U vreme munjevitih promena, Beograđane privlači pekara koja decenijama ne menja ništa!

Mala pekara, tri proizvoda, nekoliko radnika koji tu rade ceo životni vek i gazdarica od 90 godina. Iza ovih teza krije se priča o odnosu prema radnicima, mušterijama i uspešnom poslu koji traje 60 godina.

Svakog jutra na vratima jedne beogradske pekare ponavlja se ista scena. Dobro jutro, radnicima među prvima poželi 90-godišnja Nadežda Simovska Spasović.

RTS Printscreen 

Nadežda nije mušterija, ali jeste ovde zbog kifli i peciva. Ona je vlasnica pekare i, iako je već dugo u penziji, svakog jutra obilazi radnike.

„Kad dođem vidim da li su svi dobavljači plaćeni, da li je državi sve plaćeno, tu najviše para ide, da li su doprinosi plaćeni. Malo im pravim društvo, malo im smetam pošto sam stara ništa ne radim, samo kontrolišem“, priča Nadežda Simovska Spasović.

U pekari radi sedam zaposlenih. I za 60 godina postojanja tek su jednu generaciju ispratili u penziju, a druga broji decenije staža.

Ljiljana Ilić i Sanja Gligorić u pekari rade tri decenije. Odavde je Ljiljanin ujak otišao u penziju, i supruga je upoznala ovde.

RTS Printscreen 

„Radim ovde od 1990. godine, zajedno radimo. Prvo sam radila kod gazde koji je osnovao ovo, Sretena Spasovića, zvanog Cuca. On je osnivač i pokretač svega ovoga, zajedno sa teta Nadicom, mi ovde smo nastavili i mi samo održavamo ono što je on stekao. Mislim da je najlepše da se sa osmehom i ljubaznošću prenesemo to na naše mušterije“, kaže prodavačica Ljiljana Ilić.

I mušterije dolaze decenijama

„Pamtim mušterije babe, dede, otac i majka i sada i mladi, kako se kaže, potomci. Jedan od tih je i dečak koji je nacrtao ovaj crtež. jako nas je obradovao time što je to dočarao zajedno sa nama“, rekla je prodavačica Sanja Gligorić.

Kažu, ako ljut pripremaš hranu, onog koji je jede boleće stomak. Osmesi zaposlenih potvrđuju da ovde nema ni ljutnje ni nesporazuma, ali zna se za rad, red i disciplinu.

RTS Printscreen 

Pekar Džamal Velija otkriva da se u ovoj pekari peva i radi: „Kifla traje 60 godina, ja sam samo nastavio tu tradiciju. Ove kifle se proizvode s ljubavlju. Trudim se da održim tradiciju, taj kvalitet“.

Sa samo tri vrste peciva i starinskim načinom rada, okružena modernim pekarama, ova je opstala tolike godine, još od 1964. Dnevno se ovde ispeče oko 1.500 kifli. Prodavačice kažu da ima ljudi koji nekada dolaze samo da bi im lepo počeo dan.

Kurir.rs/RTS