ČADEŽ U HAMBURGU: Nemačka postaje starteški partner Srbije u novom investicionom ciklusu

Amir Hamzagic/ATAImages

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je danas, na otvaranju Hamburške konferencije o održivosti, da će se Nemačka pridružiti globalnoj alijansi za baterije, zajedno sa Srbijom i Zambijom, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da Nemačka time postaje naš starteški partner u nečemu što predstavlja novi investicioni ciklus.

Čadež objašnjava da to podrazumeva ulaganja u nove tehnologije, u takozvanu zelenu industrijsku revoluciju, a pre svega u e-mobilnost.

"Mi smo od 2012. do sada privukli ukupno 40 milijardi evra stranih direktnih inevsticija. Polovina od tog iznosa je u automobilskoj industriji i u industriji mobilnosti. Cela ta industrija sada prelazi na elektrovozila i na elektromobilnost, što će dovesti do novog ciklusa investicija", rekao je Čadež u Hamburgu.

Ističe da u narednim godinama očekuje dodatnih 40 milijardi evra koji će biti uloženi u zelenu tranziciju. Na pitanje da li Srbija oseća krizu koja potresa nemačku automobilsku insutriju, a koja se tiče pada akcija i otpuštanja radnika, Čadež kaže da uticaj do sada nije veliki.

"Strukturni problem je problem produktivnosti fabrika koje se nalaze u Nemačkoj i Evropskoj uniji. Kada pogledate, sve ove naše fabrike koje rade kod nas, rade za globalnu automobilsku industriju, ne proizvode samo za Nemačku", kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, Nemačka je postala svesna da je važno da se sa svojim starteškim partnerima, među kojima je i Srbija, razvija i ide u pravcu e - mobilnosti.

"Poznavajući Nemačku mogu da kažem da je ona možda kasno palila motor, ali kada upali motor onda to dosta dobro funkcioniše. Pogledajte i kad su u pitanju investicije na Balkanu, nisu prvo dolazile nemačke kompanije, već austrijske, jer je Austrija uvek bila brža i fleksibilnija. Nemačka je čekala da se stvari stabilizuju", naveo je Čadež.

Odgovarajući na pitanje da li je investicioni kreditni rejting doprineo odluci Nemačke o pristupanju Srbije globalnoj alijansi o snabdevanju baterija, Čadež navodi da je više od 75 odsto direktnih stranih ulaganja u region Zapadnog Balkana dolazilo upravo u Srbiju.

"Naše kompanije su našle u tim kompanijama, koje su iz sveta došle, pre svega partnere i uspele su da kroz njih izađu i izvezu svoje proizvode na brojna tržišta sveta, između ostalog mnogo toga i u Nemačku", rekao je Čadež.

Naglašava da sada investicioni kreditni rejting ukazuje mogućim investitorima da je Srbija zemlja u kojoj mogu zaraditi.

"Novac dolazi kod vas, a vaše kompanije dolaze do kapitala koji je jeftiniji i mogu da ga ulože u svoje projekte. Ako želimo da se širimo po regionu i da naše kompanije budu još uspešnije, potreban nam je novac, odnosno svež kapital", zaključio je predsednik Privredne komore Srbije.