VELIKI ARAPSKI PRIVREDNIK MUHAMED LUTA ZA KURIR BIZNIS: "Kreditni rejting Srbije je vaša velika privredna šansa", ovo su njegovi saveti za naše preduzetnike

Uvozimo srpsko drvo, a veliko je interesovanje i za softverske usluge iz Srbije

Slavica Čolić

Novi kreditni rejting naše zemlje privući će mnogo više investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju i doneti više poverenja stranim investitorima u celini da ulažu na srpsko tržište, kaže u intervjuu za Kurir Muhamed Luta, predsednik Privredne komore Dubaija, koji u Beogradu učestvuje na forumu "Kako poslovati u Dubaiju", na kojem se okupilo oko 70 firmi iz Srbije i 13 iz Dubaija.

Šta privrednici koji su danas došli u Beograd iz Dubaija očekuju od ovog Poslovnog foruma?

- Očekuju da bolje razumeju srpsko trište i da uspostave saradnju sa domaćim kompanijama. Veoma su uzbuđeni nakon potpisivanja Sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini. Mislim da će se političko prijateljstvo koje dve zemlje imaju sada reflektovati i na poslovni nivo.

Da li su privrednici iz UAE u Srbiju došli sa konkretnim predlozima za saradnju sa srpskim kolegama?

- Da, imamo unapred zakazane poslovne sastanke sa nekim kompanijama i to smo isplanirali još, pre nekoliko meseci. Želimo da ubrzamo ceo proces saradnje kako bismo im obezbedili bolje šanse za partnerstva i sklapanje poslova sa srpskim kompanijama.

U kojim oblastima već postoji intenzivna saradnja privrednika?

- Trgovina hranom, voćem, orašastim plodovima, drvetom. Kao što sam pomenuo uvozimo dosta drveta iz Srbije, a primetili smo da je u Dubaiju povećano interesovanje za softverske usluge iz Srbije. Ali kad je reč o izvozu iz naše zemlje tu su pre svega elektronika i mašine. Ono na šta bi trebalo da se fokusiramo u budućnosti je digitalizacija ekonomije koja nas sve čeka, ali i na ogroman broj talenata u IT industriji koji postoje i u Srbiji i u Dubaiju.

Kurir 

 Može li ta saradnja biti uspešnija i koji su to sektori koji bi se mogli dalje razvijati, imajući u vidu novostečeni kreditni rejting Srbije?

- Srećan sam što sam čuo u govoru ministra privrede o novom rejtingu Srbije. Mislim da će to privući mnogo više investicija iz UAE u Srbiju i doneti više poverenja stranim investitorima u celini da investiraju na srpsko tržište. Što se tiče buduće saradnje, kao što sam pomenuo to je svakako sektor digitalne ekonomije, koji će igrati važnu ulogu, posebno softver, finansijske usluge, a možda i agrotehnologija zbog jakog poljoprivrednog sektora u vašoj zemlji. Nadam se da ćemo imati bolju saradnju i više investicija koje dolaze iz privatnog sektora i pozivamo privrednike i investitore iz Srbije da dođu i naprave bazu u Dubaji, da istraže prilike za poslovanje, a mi ćemo im pomoći da se prošire i na druga tržišta.

Sa kakvim problemima mogu da se suoče srpski privrednici kada dođu u Dubai da rade? Na kakve prepreke bi mogli naići?

- Pre nego što počnemo da pričamo o problemima želeo bih da kažem da u Sporazumu o slobodnoj trgovini postoji odredba gde se ukida 96 procenata carinskih barijera za trgovinu i razmenu dobara. Tako da je to jedan politički postupak koji jasno oslikava nameru obe zemlje da sarađuju. Savet svim poslovnim ljudima iz Srbije pre nego što dođu u Dubai jeste da pre svega kontaktiraju nas ili Privrednu komoru Srbije. Mi smo tu da pružimo svu podršku i onda neće biti problema. Kao i na svakom novom tržištu ukoliko neki preduzetnik krene sam, nema mrežu oko sebe, nikakvu podršku, tu može doći do prepreka zbog nedostatka znanja, ali zato smo tu i onda u tom slučaju ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.