SIMIĆI IMAJU ČETVORO DECE I OD DRŽAVE IM BESPOVRATNO LEGLO 10.000 €! Nisu želeli da napuste zavičaj, skućili se u rodnom Zablaću i sad uživaju na svom imanju

Shuttersrtock

Kako naše kuće ne bi ostale puste, Ministarstvo za brigu o selu već četvrtu godinu deli bespovratna sredstva za njihovu kupovinu.

- Cilj programa je trostruk: odmah dobijamo mlado stanovništvo u selima, u sela odlazi radno sposobno stanovništvo i, takođe, sprečavamo da nam se dogodi „usud puste zemlje“, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima – poručili su iz resornog ministarstva.

Od početka programa ukupno je useljeno više od 3.000 kuća, a u njima je dom pronašlo oko 13.000 građana.

Ovogodišnji konkurs je otvoren od januara, međutim vreme za prijavljivanje ističe jer konkurs traje do 1. novembra.

Iz Ministarstva su nam otkrili da se najviše traže kuće u Vojvodini. Rekorder po broju dodeljenih kuća među jedinicama lokalne smouprave je Sombor. Zatim slede Bačka Palanka, Odžaci, Bečej i Nova Crnja. Među traženijim su i Pirot i Dimitrovgrad, a takođe se ističu Bačko Petrovo Selo i selo Željuša.

Maksimalan iznos za kupovinu kuće je 1,2 miliona dinara (oko 10.000 evra), a koliko one mogu biti jeftine pokazuje podatak da je najjeftinija dodeljena kuća koštala tek 388.000 dinara.

Shutterstock 

Simići se nisu pokajali

Mladi bračni par Simić, Marijana i Nemanja, ima četvoro dece i odlučili su da se prijave na javni konkurs Ministarstva za brigu o selu i dobili su 10.000 evra za kupovinu seoske kuće s okućnicom. Skućili su se u plodnom i rodnom moravskom selu Zablaće.

- Zadovoljni smo odlukom što smo konkurisali i sebi omogućili da imamo nešto svoje, dobra opcija u svakom slučaju, jer pre ovoga nismo imali nešto naše. Naravno, zahteva dosta ulaganja, jer planiramo i proširenje, ipak imamo četvoro dece. Sve zahteva rad, spremni smo da se borimo i radimo, što je normalno, ako uspemo, uradili bismo plastenike – rekla je Marijana Simić.

Ko može da se prijavi?

Na konkurs mogu da se prijave punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života: pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi ili vanbračni partneri.

Takođe, jedan od uslova je da oni koji konkurišu ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta) kao i da nisu u prethodnih pet godina prometovali – prodali nepokretnost. 

Iz Ministarstva su istakli da je namera da program traje sve dok bude bilo zainteresovanih za kuće na selu.

Zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu. Onda sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika.

BiznisKurir.rs