Da li je trenutni rast cene nafte upravo Vaša mogućnost za povećanje prihoda?

Shutterstock

U svetu nepredvidivih oscilacija cene nafte, geopolitička zbivanja i odluke velikih proizvođača oblikuju naše svakodnevne troškove. Poslednjih dana, ulsed eskalacije sukoba na Bliskom istoku, tržište nafte doživljava promene koje ne možemo ignorisati. Cene nafte su bile u padu, ali trenutno beleže rast.

Poznato je da svako povećanje cene ,,crnog zlata“ izaziva lančanu reakciju – od punjenja rezervoara do nabavke osnovnih namirnica, te svaka oscilacija utiče na naš kućni budžet. Nafta nije samo energent, ona je jedan od pokretača globalne ekonomije i ključni faktor bogatstva mnogih država. Međutim, dobra vest je da ne morate biti vlasnik naftnih polja da biste potencijalno zaradili od ovog vrednog energenta.

U nastavku saznajte kako možete iskoristiti svoje znanje o kretanju cena nafte i ući u svet trgovine ovim vrednim energentom.

Stanje na tržištu u prethodnom periodu

Cene sirove nafte na svetskom tržištu već duže vreme osciliraju, ali se struka slaže da postoji tendencija opadanja. Nakon dvonedeljnog rasta, cene su u poslednjoj nedelji septembra pale za više od 3%, što analitičari dovode u vezu s očekivanim povećanjem proizvodnje unutar OPEC-a u decembru i skepticizmom trgovaca oko rasta potražnje do tada.

Krajem septembra, barel nafte pao je za 3,5%, na 71,89 dolara, dok je na američkom tržištu pojeftinio za 5,2%, dostigavši cenu od 68,18 dolara. Pad cena se prvenstveno vezuje za najave Saudijske Arabije da će odustati od cene od 100 dolara po barelu i nagoveštaja da će u decembru povećati proizvodnju kako bi uvećala svoj tržišni udeo na svetskim berzama.

Nedavni sukob između Izraela i Hezbolaha nije značajno uticao na cene, jer nijedna strana nije značajan igrač u industriji ,,crnog zlata“. Međutim, promene u distribuciji iranske nafte, usled eskalacije sukoba, mogao bi izazvati krizu na tržištu.

Na osnovu trenutne nestabilne geopolitičke situacije u ključnim regionima za naftu i najave Saudijske Arabije o povećanju proizvodnje, šta mislite da nam budućnost može doneti? Da li će cena ,,crnog zlata“ nastaviti da se menja i da li treba ulagati? Registrujte se sada i preuzmite svoj BESPLATNI vodič za e-knjige o tome kako trgovati cenama cenama prirodnog gasa.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde.

Značaj proizvodnje nafte u Srbiji

Srbija ne spada među bogate naftom, ali poseduje značajne rezerve. Naša zemlja pokriva četvrtinu svojih potreba iz domaćih izvora (26,1%), a ležišta se uglavnom nalaze u Vojvodini, dok su u međuvremenu otkriven i na teritoriji uže Srbije. Do sada je izbušeno više od 2.000 bušotina, od kojih je oko 800 u proizvodnji. Zanimljivo je da je najdublja bušotina Кrajišnik duboka 4.650 m.

Proizvodnja i prerada nafte su značajni za našu ekonomiju, što potvrđuje uspeh kompanije NIS, koja beleži izvanredne poslovne rezultate. U prvoj polovini ove godine, NIS je u kapitalne projekte uložio 24,4 milijarde dinara, što je 111% više nego u istom periodu prošle godine. Neto dobit iznosila je 5,3 milijarde dinara, dok je ukupni obim proizvodnje nafte i gasa bio 575.000 uslovnih tona. Nema sumnje da poslovni rezultati ove uspešne kompanije, pozitivno utiču i na budžet naše zemlje, a poslednično i naš standard.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde.

Nedavni napad Irana na Izrael doneo je promene na tržištu nafte

Nedavna eskalacija sukoba na Bliskom istoku izazvala je promene na tržištu nafte. Naime, jutro nakon napada Irana na Izrael, koji se dogodio 1. oktobra, cene nafte su počele da rastu. Nafta je poskupela za skoro 2 odsto, dostigavši cenu od 74,88 dolara po barelu. Iran, kao jedan od vodećih proizvođača nafte i član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), većinu svoje nafte izvozi u Kinu zbog dugogodišnjih međunarodnih sankcija. Ipak, analitičari su ranije naglasili da bi smanjenje tog izvoza imalo ogroman uticaj na globalno tržište. Izraelski premijer je obećao da će odgovoriti Iranu, nakon što je Islamska republika ispalila desetine balističkih projektila na Izrael. Iran, koji izvozi oko 1,7 miliona barela nafte dnevno, upozorio je u utorak Izrael na još razornije napade ako dođe do odmazde na raketni napad.

Na osnovu potencijalne eskalacije sukoba na bliskom istoku u koji je uključena i članica OPEC-a, Iran, i trenutnog rasta cene nafte na globalnom tržištu, šta očekujete u budućnosti? Da li je nepredvidiva cena ,,crnog zlata“ uzrokovana trenutnim geopolitičkim događajima, upravo Vaša mogućnost za profit? Ako želite da dobijete više ovakvih izveštaja i mislite da ste spremni da saznate više o trgovanju cenama nafte, preuzmite našu BESPLATANU knjigu.

BESPLATNU knjigu „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Promo