BLUMBERG OBJAVIO VEST O KREDITNOM REJTINGU SRBIJE: Rast među najvećim u Evropi! Privreda Srbije otporna na šokove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u izjavi za Blumberg, rekao da je Srbija prva zemlja Zapadnog Balkana sa ovim rejtingom i jedina kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji koja je izašla iz spekulativne kategorije.

Printscreen Bloomberg

Analizirajući vest da je Srbija po prvi put dobila investicioni rejting agencija Blumberg ukazuje na mere koje je država preduzela da bi ostvarila taj uspeh, pre svega na stabilnost valute i kontrolu javnog duga, kao i na uspeh srpskih obveznica na međunarodnom tržištu.

U tekstu agencije Blumberg kaže se da je S&P Global Ratings podigao kreditni rejting Srbije u stranoj valuti na BBB-, čime je zemlja izašla iz kategorije „đubre“ i dobila svoj prvi investicioni rejting. Ova ocena stavlja Srbiju u isti rang sa Mađarskom i Rumunijom i jedan stepen ispod Meksika, dok su ekonomski izgledi stabilni.

Kako navodi Blumberg, povećanje rejtinga odražava poboljšanu ekonomsku otpornost Srbije na šokove, zahvaljujući snažnom makroekonomskom upravljanju.

„Verujemo da će otporna domaća potražnja, akumulirani fiskalni i eksterni rezervni kapaciteti, kao i mudre fiskalne i monetarne politike, omogućiti Srbiji da se odupre tekućim slabostima evrozone i potencijalnim budućim šokovima“, saopštili su iz S&P-a.

Ovaj potez sledi nakon napora Srbije da ojača javne finansije i sustigne susede nakon godina izgubljenih u ratu i nemirima. Iako Srbija ostaje u spekulativnom razredu kod Fič-a i Mudis-a, postoji pozitivan trend za unapređenje rejtinga, navodi se u tekstu.

Printscreen Bloomberg 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u izjavi za Blumberg, rekao da je Srbija prva zemlja Zapadnog Balkana sa ovim rejtingom i jedina kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji koja je izašla iz spekulativne kategorije.

„Prinos na poslednju srpsku emisiju u dolarima, obveznicu koja dospeva 2034. godine, pao je za 70 baznih poena od vrhunca u junu, dostigavši 5,63% u petak. Strani dug Srbije doneo je investitorima povraćaj od 7% od kraja juna, što je više od 5,8% koliko je iznosio napredak indeksa Blumberg-a za zemlje u razvoju,“ piše Blumberg.

U tekstu se navodi da je Srbija napredovala od haosa 1990-ih godina i sada beleži jednu od najvećih stopa rasta u Evropi. Ministar finansija, Siniša Mali, uspeo je da održi javni dug na oko 50% BDP-a, uprkos povećanim investicijama u infrastrukturu.

Ipak, kako prenosi Blumberg, zemlja se i dalje suočava sa političkim rizicima, uključujući odbijanje sankcija Rusiji i nerešeno pitanje Kosova. MMF je pohvalio ekonomsku snagu Srbije, ali je pozvao na nastavak reformi.

Blumberg zaključuje da je guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, igrala ključnu ulogu u ostvarenju ovog cilja, održavajući finansijsku stabilnost i povećavajući devizne rezerve zemlje na rekordnih 28,1 milijardu evra na kraju jula.

„Tokom poslednje decenije, restrukturisali smo i ojačali temelje posrnule ekonomije,“ rekla je Tabaković za Blumberg. „Izgradili smo novu i jaču zemlju koja je postala jedna od omiljenih destinacija za investitore u ovom delu Evrope.“

(Kurir.rs/Blumberg)