Ni najstariji gorštaci na Zlataru ne pamte da je ovca ojagnjila "petorke". A upravo to se dogodilo u domaćinstvu Miloša Pejovića u selu Drmanovići kod Nove Varoši.
- Naša Bela nam je ojagnjila petoro jagnjadi i hvala bogu sva su živa i zdrava - sav radostan priča Miloš.
- Beloj je ovo drugo jagnjenje ove godine. Prvo je bilo u februaru i tada se obliznila. Stara je četiri godine i do sada je uglavnom imala dvojke.
Mislili su, veli, da će tako biti i ovog puta, ali je usledilo iznenađenje.
- Kada sam se sa stadom kasno po podne vratio sa paše, nisam mogao da verujem. Bela se ojagnjila bez ičije pomoći i sama je zadojila jagnjad. Očekivali smo da će se opet oblizniti, ali nas je prijatno iznenadila. Ukupno sedmoro jagnjadi za godinu dana, rekord je koji će Bela sigurno još dugo da nosi - kaže Miloš.
Pejovići su uzorni i ugledni domaćini. Na prostranim zlatarskim pašnjacima iznad svog domaćinstva, napasaju više od 80 ovaca i 40 jagnjadi, a u stadu je i šest ovnova. Rase su sjenička oplemenjena. Imaju i dvadesetak grla goveda, sprasne krmače, živinu... Sva grla stoke su im i umatičena.
Iskustvo domaćina Miloša potpomognuto je i znanjem njegovog sina Novaka Pejovića, diplomiranog inženjera poljoprivrede koji je fakultet završio u Novom Sadu, a zaposlen je u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac".
Do Limske doline, pa nazad
Ovca Bela je imala neobičan životni put. Ojagnjena je na Zlataru, ali je prve godine provela u Bistrici, selu u našoj opštini, ali u Limskoj dolini. Prodali smo je kao jagnje jednom domaćinu, Mlađenoviću. Kod njega se prvi put i ojagnjila i dobila dvojke. Kada je pre dve godine iz ličnih razloga rasprodao stado, Belu smo kupili i vratili. Od tada je opet kod nas - kaže Miloš.
- Primenjujemo zootehničke mere na jednom broju grla, da bismo kroz veštački podsticaj za parenje imali dva jagnjenja godišnje. Zato neprekidno imamo mladu jagnjad na prodaju, čak i u periodu kada drugi stočari nemaju - objašnjava Novak.
Kuća i imanje Pejovića su na 1.475 metara nadmorske visine, ispod najvišeg vrha Zlatara, a njihovo domaćinstvo je na najvećoj nadmorskoj visini u novovaroškom kraju. Bave se proizvodnjom sira i mesa, a poznati su po kvalitetnim jaganjcima.
- Ovce su nam neprekidno na paši, a planiski proplanci na ovoj nadmorskoj visini su puni lekovitih trava i drugog bilja. Osim svog imanja, uzimamo u zakup oko 100 hektara od države i komšija, a nekada smo imali u stadu i po par stotina brava - kaže Novak.
biznis.kurir.rs/Novosti