CENA NAFTE OPET SKAČE! Stručnjaci otkrivaju da li će vozači u Srbiji uskoro plaćati više iznose po litru i od čega tačno zavisi

Shutterstock

Kako se situacija na Bliskom istoku zaoštrava, a izbijanje većih ratnih sukoba između Izraela i Irana sve izvesnije, cene nafte na svetskim berzama, koje su inače najosetljivije u nestabilnim situacijama, počele su opet da skaču.

Nesigurna bezbednosna situacija na Bliskom istoku koji je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika nafte, mogla bi da dovede da cene nafte porasti na 100 dolara po barelu, zaključak je višeg analitičara energetike kompanije MST Marki (MTS Marquee) Saul Kavonik, a preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Da će ova kriza i te kako da se odrazi na cenu crnog zlata smatraju i domaći uvoznici i distributeri nafte i naftnih derivata.

- Normalno je da berza reaguje na mogućnost ratnih sukoba na Bliskom istoku. Cene sirove nafte su najosetljivije od svih drugih sirovina na berzi jer i zbog malih stvari dolazi do promene cena, a posebno sada jer se radi o ozbiljnom poremećaju odnosa i potencijalnom ratu i to u regionu koji je najveći svetski proizviđač sirove nafte. Tako da će sigurno trend povećanja cena nafte biti prisutan jer je pitanje koliko će Iran moći da proizvodi u istom kapacitetu. U svakom slučaju ovo je jedan ozbiljan poremećaj. Teško se može proceniti dokle će ići cena pošto ona zavisi od mnogo faktora i od broja zemalja koje su tu uključene - kaže za Kurir Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika AD "Nafta".

Kurir TV 

On dodaje da već bilo problema sa uvozom nafte jer su zbog napada tankeri morali da obilaze određene rute.
- Zato sad to može biti problem. Zavisi da li će sukob da buikne i od broja učesnika. Ali i sama ta nestabilnost koja je sad neuporedvio veća će izazvati poremećaj cena - upozorava Atanacković.

BROJKE


71,027 dolara košta baral sirove nafte


74,754 dolara za barel košta nafta Brent

I sekretar Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić ističe da svaka promena počev od kliamtskih pa do geopolitičkih gura cene nafte naviše.

Nebojša Mandić 

- Zaglavljivanje tankera u Sueckom kanalu i napadi Huta na brodove u Crvenom moru uticali su da iznosi porastu. U regionu, gde se zemlje OPEK nalaze i na tom prostoru Bliskog istoka, treba imati u vidu da će cene skočiti. Iran spada u zemlje sa visokim rezervama i svakako može doći do poremećaja u proizvodnji i na svetskom tržištu. U kom obimu, to je teško predvideti - kaže Savić.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

SRBIJI SU UGALJ I NAFTA BITNIJI OD GASA! Šormaz za Kurir TV šokirao: Ne uvođenjem sankcija Rusiji SAMO GUBIMO   Kurir televizija