SVE ŠTO IZGOVORITE GUGL TIHO SNIMA! Evo šta treba da uradite kako bi ga sprečili da prisluškuje vaš telefon

Tehnološki stručnjak otkrio „čit kod“ za koji tvrdi da može da spreči Gugl da beleži aktivnosti na pametnim telefonima korisnika

AP/Ilustracija


Gugl (Google), tehnološki gigant čije usluge koriste milijarde ljudi širom sveta, ima funkciju koja mu omogućava da tiho snima glasove korisnika i čuva ih u druge svrhe. Gugl skladišti zvuk aktivnosti korisnika na vebu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa Pretragom, Pomoćnikom i Mapama, da bi poboljšao tehnologije za prepoznavanje glasa.

Nedavno je, međutim, tehnički stručnjak otkrio „čit kod“ za koji tvrdi da može da spreči Gugl da beleži aktivnosti na pametnim telefonima korisnika. Korisnici bi trebalo da prilagode svoj Gugl nalog tako što će izabrati odgovarajuća podešavanja u „Podaci i privatnost” kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri tehnološke kompanije, piše Dejli mejl.

Tehnološki preduzetnik Džefri Kastiljo podelio je savet sa korisnicima putem Instagram videa, objašnjavajući kako mogu da isključe ovu funkciju. Naime, potrebno je otvoriti Gugl aplikaciju i kliknuti na „Upravljaj svojim Gugl nalogom“. Zatim izaberite „Podaci i privatnost“ i pomerite se nadole do „Podešavanja istorije“ i izaberite odeljak „Aktivnost na vebu i aplikacijama“.

Shutterstock 

 Nakon što kliknete na to i pomerite se nadole, trebalo bi da primetite da postoji plava kvačica pored odeljka „Uključi glasovne i audio aktivnosti“. Da bi se zaustavilo „slušanje“ Gugla, potrebno je poništiti ovu oznaku, odnosno ukloniti kvačicu.

- Kada je ovo podešavanje glasovne i audio aktivnosti isključeno, audio snimci glasovnih interakcija sa Gugl pretragom, Pomoćnikom i Mapama neće biti sačuvani na vašem Gugl nalogu na Gugl serverima, čak i ako ste prijavljeni - objasnio je Gugl ranije.

- Ako isključite ovu postavku glasovne i audio aktivnosti, prethodno sačuvani zvuk se neće izbrisati. Možete da izbrišete svoje audio snimke u bilo kom trenutku - kažu u Guglu.

Gugl tvrdi da snima samo kratke delove razgovora kako bi identifikovao koje koristi za prepoznavanje glasovnih komandi i pružanje odgovora. Uprkos tvrdnjama Gugla, ali i drugih tehnoloških kompanija poput Amazona i Epla, da njihovi pomoćnici poput Alekse i Siri samo slušaju komande, i dalje postoji velika zabrinutost za bezbednost korisnika, prenosi Večernji list.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.