Nacionalni dan davanja 2024. u svetlu mladih i Festivala filantropije

Tanja Drobnjak

Sedmi po redu Nacionalni dan davanja proslavlja se u sredu 9. oktobra u Beogradu. Po prvi put, događaj će se odvijati na dve lokacije: u Privrednoj komori Srbije i u Parku na Topličinom vencu. Tematski, biće posvećen organizacijama koje se bave mladima u različitim sferama - onima sa invaliditetom, socijalno ugroženim mladima, ljudskim pravima kod mladih, te njihovim mentalnim zdravljem. Svaki Nacionalni dan davanja, od osnivanja 2018. do sada, organizovan je u cilju promocije onih tema i oblasti za koje su po istraživanjima i saznanjima iz prakse davanja najmanja, zbog čega su kao jedna od ključnih tema ove godine izdvojeni mladi.

Tanja Drobnjak 


U prostorijama Privredne komore Srbije, od 13 časova, održaće se susret biznis sektora i organizacija civilnog društva koje učestvuju u obeležavanju ovogodišnjeg NDD-a. Kompanije zainteresovane da podrže civilni sektor i programe za mlade moći će da se upoznaju sa aktivnostima prisutnih organizacija. Nakon toga, biće uručena priznanja istaknutim organizacijama i kompanijama, novinarima i medijima, individualcima koji su doprineli dobročinstvu u prethodnoj godini. Manifestacija će početi obraćanjem predstavnika Srpskog filantropskog foruma, Privredne komore, Ministarstva za mlade i turizam i Američke agencije za međunarodni razvoj, nakon čega će uslediti kratka predstavljanja aktivnosti svake od organizacija učesnica. U 15 sati će početi sada već tradicionalna dodela priznanja i nagrada, nakon čega će uslediti neformalni susret predstavnika biznis sektora i organizacija civilnog društva. Događaj će biti otvoren za sve zainteresovane.

Tanja Drobnjak 


Istog dana, održaće se prvi Festival filantropije u Parku na Topličinom Vencu u Beogradu, u periodu od 10 do 18 sati. Na ovom jedinstvenom događaju, 25 organizacija civilnog društva koje se bave mladima predstaviće svoj rad zainteresovanim građanima, uz brojne učesnike, poznate ličnosti, sportiste i muzičke nastupe neprofitnog hora "Muzika nade", prvog ženskog trubačkog orkestra na ovim prostorima „Trumptet Girls“ i „Benda 55". Festival filantropije se organizuje sa ciljem direktnog upoznavanja građana sa rezultatima rada organizacija civilnog društva, kako bi osigurale podršku i pomoć što većeg broja građana za svoje buduće aktivnosti. Kako bi se tokom dana prikupilo što više donacija, posetioci Festivala moći će da učestvuju u aktivnostima organizacija tokom same manifestacije, doniraju im sredstva ili pomognu rad organizacija kupovinom majica, šolja, sitnica.

Tanja Drobnjak 


Povodom događaja, izvršni direktor SFF-a, Veran Matić je izjavio:


„Ovogodišnji Nacionalni dan davanja posvetili smo mladima. Oni se nalaze u trenutku života u kom pomoć može presudno da promeni tok njihovog života i pogled na svet. Ako uspemo njima da pomognemo, pomogli smo da se formira generacija koja će znati kako da pomogne onima koji dolaze nakon njih. Slavimo i dobrotu, dobročinstvo i filantropiju na festivalu koji je otvoren za sve dobre ljude.“

Da je važno da se tema davanja poveže sa temom prava i položaja mladih ljudi, podvukla je Gordana Adamov iz Krovne organizacije mladih Srbije:

Tanja Drobnjak 


„Jedan od poražavajućih podataka iz istraživanja koje KOMS redovno izrađuje je da država Srbija izdvaja svega 0,03% republičkog budžeta za omladinsku politiku, dok se iz pokrajinskog budžeta u mlade ulaže nešto više - 0,04%. Udruženja mladih i za mlade, iako svakodnevno sprovode programe usmerene na stvarne potrebe mladih i pružaju im usluge koje institucije, u nedostatku kapaciteta, nisu u mogućnosti da obezbede, teško da mogu da pronađu podršku od naših institucija. Zbog toga je neophodno da uloga organizacija mladih i za mlade bude prepoznata i adekvatno podržana.“

Tanja Drobnjak 


Pored KOMS-a, među organizacijama koje učestvuju u obeležavanju ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja, biće Alternativni centar za devojke iz Kruševca, Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Beograda, Asocijacija Duga, Organizacija Irida, Unija srednjoškolaca Srbije, NURDOR, Fondacija SOS Dečija sela, Fondacija Ana i Vlade Divac i mnoge druge.

Tanja Drobnjak 


Dobrota se piše srcem.


Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i Festival filantropije realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.

Za više informacija o Srpskom filantropskom forumu, molimo Vas kontaktirajte:
Koordinatorku Milu Ivanović preko e-maila office@filantropskiforum.com ili putem telefona na broj +381 60 40 50 492.
Za više informacija o USAID-u, molimo Vas kontaktirajte:
Mirjanu Vukšu-Zavišić preko e-maila mvuksa@usaid.gov ili na putem telefona na +381 65 316 4530.

Promo