NEMA SAMO SKOKA MINIMALCA, VEĆ ĆE I ONI TRLJATI RUKE: Iz Unije poslodavaca napominju - Porast plata mogu da očekuju i ostali sektori

Domaća privreda raste i to ne bi bilo moguće bez dijaloga sa sindikatima

Shutterstock

Povećanje minimalca od 13,7 odsto doprineće da i ostale zarade krenu napred, odnosno da se povećaju, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić. Institucije su vezane pa kada se podigne minimalna cena rada podižu se uglavnom i zarade i mi poslodavci smatramo da je to dobro, istakao je.

Unija poslodavaca Srbije obeležila je 30 godina od osnivanja. Kako kažu, domaća privreda raste i to ne bi bilo moguće bez dijaloga sa sindikatima. O čemu poslodavci pregovaraju sa radnicima na Socijalno-ekonomskom savetu Srbije.

Shutterstock 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da su uspeli da se glas poslodavaca čuje.

- Privreda Srbije svakim danom je sve jača i jača. Raste zaposlenost, raste broj privrednih subjekata, raste i plata radnicima koji su zaposleni - kaže Nenezić.

On je istakao da će sigurno i ostale zarade da krenu napred, odnosno da se povećaju zbog povećanja minimalca.

- Mnoge kompanije, mnoge firme, institucije su vezane za takav sistem da kada se podigne minimalna cena rada podižu se uglavnom i zarade i mi poslodavci smatramo da je to dobro - rekao je Nenezić.

Za maligne bolesti nadoknada 100 odsto?

Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta govorilo se i o bolovanjima. Sindikati su tražili da za maligne bolesti nadoknada bude 100 odsto tokom celog trajanja lečenja.

Takođe, oni su tražili da se prosek za bolovanje uzima u poslednja tri meseca, a ne zadnjih godinu dana. Govorilo se i o tome da se spreči zloupotreba bolovanja.

- Što se tiče same nadoknade bolovanja, poslodavci nisu protiv toga. Pravi poslodavac želi da ima zadovoljenog radnika - rekao je Nenezić.

Shutterstock 

Prema njegovim rečima, zadovoljan radnik ne može da bude onaj koji nema poverenje u firmu u kojoj radi.

Na pitanje kako planiraju da spreče zloupotrebu bolovanja, on je rekao da je to izuzetno bitno pitanje i jedna bolna tačka na kojoj treba da rade i poslodavci, i sindikati, i Vlada Srbije sa resornim ministarstvima, ali i sa ostalima.

- Konkretna rešenja, predlozi poslodavaca su da se naravno pre svega pooštri kontrola bolovanja. Naročito je prisutno u malim sredinama gde dođe radnik kod lekara koji ga zna i traži da mu napiše bolovanje. I to je javna tajna da se to tako radi - kazao je Nenezić.

Napomenuo je da radnik treba da ima svest da u slučaju njegovog izostanka sa posla, poslodavac trpi više različitih nedostataka. Nenezić se osvrnuo i na dolazak stranih radnika.

- Sigurno je da je dolazak stranaca pomogao prilično privrednim subjektima da prevaziđu nedostatak radne snage, što nam se desilo u poslednjih nekoliko godina. Međutim, to ne treba da ide u nedogled. Treba imati pravu meru - istakao je predsednik Unije poslodavaca Srbije.

biznis.kurir.rs/RTS