NUDE 30.000 EVRA ZA JEDAN POSAO I NIKO IM SE NIJE JAVIO! Oglas koji je digao region na noge: Ovo su svi detalji

Ideja je da neka kompanija obuči dva psa rase bigl starosti od 10 do 30 meseci da osećaju miris novca i heroina, a sa njima i četiri carinika koji će njima „rukovati”.

Kurir, Shutterstock


Ideja Ministarstva finansija, odnosno Uprave carina bila je da se obuče dva psa rase bigl da osećaju miris novca i heroina i bila je spremna da da 30.000 evra kompaniji koja, radi otkrivanja novca i droge, može da dresira dva psa starosti od 10 do 30 meseci, a sa njima i četiri carinika koji će psima „rukovati”.

Bigl je samo jedna od vrsta koja je došla u obzir, na Carini su rekli da je u redu da budu mađarska vizla, nemački pomeranac, labrador, retriver ili španijel, sve dok je zdravlje savršeno. To je trebalo da se dokaže rendgenskim snimcima kukova i laktova, kao i stanjem kičme, a Uprava carina je zadržala pravo da pregleda i same pse.

- Provera psa obuhvata proveru fizičkog stanja psa, reakcije na posebne uslove, izdržljivosti, oštrine (prirode), agilnosti, ponašanja u potrazi, radoznalosti, interesovanja za bačene predmete, reakcije u mračnim prostorijama, reakcije na pucnje, reakcije na druge ljude i životinje, snalaženje na pokretnim stepenicama i pokretnim trakama, reagovanje na uske prostore i buku aviona i kamiona – da pas ne sme da reaguje ni na kakve smetnje u okolini dok je na "dežurstvu" - piše u tenderu Uprave carina, koji je takođe ostavila mogućnost da posle sto dana vrate pse i uzmu "zamene" ako ne ispunjavaju sve postavljene uslove.

Carina Srbije 

Ono za šta psi treba da budu sposobni kada se obuka završi je da mogu da otkriju skriveni predmet bez obzira na vremenske uslove, da imaju dobar instinkt da uhvate stvari u letu, dok obuka treba da obezbedi da pas bude socijalizovan i otporan na spoljne uticaje (zvučne i vizuelne) i da, uprkos njima, može bez problema da pretraži dato područje - piše Večernji list.

- Suženi prostor (npr. u kavezu, cijevi, avionu, teretnom prostoru kamiona ili kombija, prostor autobusa, putničkog vozila i na drugim javnim površinama i objektima) ne sme negativno uticati na ponašanje psa (vidljiva nervoza, cviljenje i sl. .). Pas mora biti u stanju da pregleda prtljag, pakete i predmete na pokretnoj traci (Aerodrom, Pošta) sa aktivnim obeležavanjem (grebanje). Jedan službeni pas mora, prilikom pretresa, da može da otkrije miris valute evra, a može da otkrije i miris droge: marihuane, hašiša, kokaina, heroina, ekstazija i metamfetamina - pojasnili su u Upravi carina i dodali da će Završno testiranje pasa izvršiti njihova komisija, a procenat nalaza mora biti sto posto.

Međutim, od obuke pasa i njihovih vodiča i dalje nema ništa, jer nije stigla nijedna ponuda na konkurs koji je raspisala Uprava carina.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.