AKO SE OVO DOGODI, OD GAZDE NEĆETE VIDETI NI DINAR: Ipak neke situacije nije moguće izbeći - Evo o čemu treba da vodite računa

Shutterstock

U kojim slučajevima je zaposlenom može da miruje radni odnos? Narator sa jednog video-snimka sa TikToka je pokušao da to bliže objasni svim zainteresovanima.

Tema ovog videa je takođe bila da li je u ovim slučajevima poslodavac u obavezi da plaća doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

- Radni odnos može da ode u mirovanje prilikom odsluživanja ili dosluživanja vojnog roka, a može i da miruje i prilikom odsluživanja kazne zatvora do 6 meseci. Takođe radni odnos miruje ako zaposlenog poslodavac uputi da radi privremeno kod drugog šefa, kao i ako posao zahteva odlazak u inostranstvo, ili u nekom političkom smislu, ako se desi da zaposleni bude imenovan kao neki državni organ - navodi on.

Dodaje da zaposlenom kojem miruje radni odnos može da se vrati u roku od 15 dana od završetka mirovanja kod poslodavca da radi, a da bi zaposlenom mirovao radni odnos, poslodavac je dužan da uradi dve stvari, a to je da izda rešenje o mirovanju i mora da ga odjavi u državi.

- Odjaviće ga putem portala centralnog registra sa šifrom 31. Poslodavac ne mora da plaća doprinose za obavezno socijalno osiguranje zaposlenom dok mu miruje radni odnos - zaključio je.

biznis.kurir.rs