BLIŽI SE ZIMA, SVE TEŽE NAĆI JEFTINIJE SVINJE: Cena ovaca ide nadole, evo kakva je situacija sa ostalom ponudom

Shutterstokck

Klaničari sa područja podrinjskog regiona protekle su sedmice otkupljivali tovne bikove SM rase po višoj ceni u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 350 din/kg, prenosi STIPS.

Osim bikova, klaničari sa ovog područja otkupljivali su i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 260 din/kg. U klanicama na području mačvanskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi težine iznad 480 kilograma na dominantnih 355 din/kg, a ponuda i otkup ove kategorije goveda bili su dobri.

Shutterstock 

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 550 din/kg u klanicama na području Požarevca i okolnih mesta. Osim teladi, otkupljivana su i tovna junad u kategoriji od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 220 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogle su se pazariti iste kategorije goveda, a i cene su bile iste kao u klanicama. Dominantna cena teladi SM rase težine do 160 kilograma iznosila je 600 din/kg. Za tovne bikoveSM rase iznad 500 kilograma, trebalo je izdvojiti 310 din/kg na pijaci žive stoke u Somboru.

Šta je sa cenama svinja?

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu evidentiran je rast prodajne cene prasadi težine od 16 do 25 kilograma na 350 din/kg i krmača za klanje na 200 din/kg. Za razliku od njih, niže su bile cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma (240 din/kg) i tovnih svinja težih od 120 kilograma (200 din/kg).

U klanicama na području Podrinjskog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi težine od 16 do 25 kilograma jer je protekle sedmice dominirao iznos od 400 din/kg, uz dobru ponudu i otkup ove kategorije svinja. Dominantna otkupna cena prasadi težine od 16 do 25 kilograma iznosila je 300 din/kg, a tovnih svinja težih od 120 kilograma220 din/kg u klanicama Jablaničkog regiona tokom protekle sedmice.

Shutterstock 

Na stočnoj pijaci u Leskovcu cene su bile više, pa je kod prasadi dominirao iznos od 280 din/kg, a kod tovnih svinja 250 din/kg. Niža je bila otkupna cena tovnih svinja težine od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Srednje-banatskog regiona pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

Jagnjad do 500 din/kg

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je pad otkupne cene šilježadi u odnosu na prethodnu sedmicu. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Pored šilježadi, klaničari sa ovog područja otkupljivali su jagnjad po dominantnoj ceni od 500 i ovce po ceni od 220 din/kg.

Rast prodanje cene jagnjadina dominantnih 400 din/kg i niža cena ovaca sa dominantnih 190 din/kg zabeležen je tokom treće sedmice septembra na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Viša je bila otkupna cena jagnjadi i u klanicama na području šumadijskog regiona, pošto je dominirao iznos od 500 din/kg.

Profimedia 

Otkupna cena jagnjadi bila je viša, a ovaca niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona, pošto se otkup jagnjadi odvijao za 350 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 190 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Loznici, takođe je bila viša prodajna cena jagnjadi u istom periodu, tako da je dominirao iznos od 430 din/kg. Klaničari sa područja mačvanskog regiona oborili su otkupnu cenu jagnjadi u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 400 din/kg.

biznis.kurir.rs/STIPS