AMERIČKA BORBA PROTIV TIKTOKA SE NASTAVLJA: Društvena mreža pozvala savezni apelacioni sud da blokira zakon koji bi uskoro mogao da dovede do njihove zabrane

Shuttersotck

Tiktok je pozvao savezni apelacioni sud da blokira zakon koji bi uskoro mogao da dovede do zabrane ove aplikacije društvenih medija u SAD zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost usled činjenice da je njena matična kompanija iz Kine, tvrdeći da bi takav potez imao "zastrašujuće" posledice po slobodu govora.

Po zakonu koji je ranije ove godine potpisao predsednik Džo Bajden, Tiktok će biti zabranjen u SAD ako se ne razdvoji od svoje matične kompanije "Bajtdens" do 19. januara 2025, dan pre inauguracije sledećeg američkog predsednika. Američki zvaničnici su upozorili da bi Peking mogao da primora matičnu kompaniju da podeli lične podatke svojih 170 miliona američkih korisnika u svrhe špijunaže, ili da manipuliše onim što korisnici vide u propagandne svrhe.
Tokom saslušanja pred tročlanim većem u američkom Apelacionom sudu za Distrikt Kolumbija, Endru Pinkus, partner u advokatskoj kancelariji "Majer Braun", koja zastupa Tiktok, pozvao se na prvi amandman američkog Ustava, koji štiti slobodu govora, i odbacio tvrdnju da je ova video-aplikacija pod kontrolom Kine i da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia 


- Prvi put u istoriji, Kongres izričito targetira konkretnog američkog govornika, zabranjuje njegov govor i govor 170 miliona Amerikanaca. Ovaj zakon nameće zabranu govora bez presedana na osnovu neodređenih budućih rizika - rekao je Pinkus, dodajući da vlada "nije ni blizu" da dokaže ustavnost zakona.
On je napomenuo da bi trebalo istražiti druge mere, kao što su prisilno "obelodanjivanje" svake potencijalne propagande koja se nađe na Tiktoku, a ne potpunu zabranu aplikacije. Međutim, jedan od sudija zamera Tiktoku "usko gledanje na stvari", jer tvrdi da zakon izdvaja jednu konkretnu kompaniju, iako se on odnosi na sve kompanije u vlasništvu stranih neprijatelja. Drugi je izjavio da je čudno što advokat, kako izgleda, traži od sudija da zahtevaju od Kongresa da pruži više dokaza u prilog zakonu, iako je on već usvojen.

Konkurencija


Ishod ove pravne bitke će zapečatiti sudbinu brzorastuće aplikacije, čija je popularnost poslednjih godina eksplodirala i bacila rukavicu u lice Instagramu, u vlasništvu kompanije "Meta", i Jutjubu, čiji je vlasnik "Gugl". Takođe je postala važan instrument u kampanjama Kamale Haris i Donalda Trampa za predstojeće američke izbore, kao način da dopru direktno do mladih glasača.
Pinkus je izjavio da ovaj zakon praktično znači zabranu, tvrdeći da bi prodaja bila neizvodljiva jer samostalna američka aplikacija ne bi bila moguća. Kako je Tiktok ranije napomenuo, zvaničnici u Pekingu su javno rekli da neće dozvoliti "Bajtdensu" da proda algoritam preporuka koji koristi ova platforma, kao i da Kina ima zakone o kontroli izvoza koji bi blokirali takvo izdvajanje dela kompanije.

Shutterstock 

Poverljivi dokazi

Jedno od ključnih spornih pitanja odnosilo se na stepen uticaja koji "Bajtdens" ima na ovu video-aplikaciju u SAD. Danijel Teni, advokat američkog ministarstva pravde, tvrdi da je nesporno da matična grupa održava i razvija Tiktokov mehanizam za preporuke. On je upozorio da bi podaci ove aplikacije mogli biti od "izuzetne vrednosti za stranog neprijatelja koji pokušava da ugrozi bezbednost države, jer poznaje obrasce ponašanja Amerikanaca, zna ko su njihovi kontakti, kuda idu, s kim komuniciraju, kakav tip sadržaja ih zanima".
Ipak, veliki deo dokaza američke vlade je poverljiv, što znači da ih Tiktok ne može videti, jer bi njihovo deljenje moglo da nanese ozbiljnu štetu nacionalnoj bezbednosti. Ovo nije prvi put da se aplikacija bori protiv potencijalnog gašenja u SAD. Godine 2020, Tiktok je uspešno tužio američku vladu kad je tadašnji predsednik Tramp izdao izvršnu naredbu da se zabrani aplikacija, dajući "Bajtdensu" 90 dana da izađe iz vlasništva nad svojom imovinom u SAD i svih podataka koje je Tiktok prikupio u zemlji.
Tramp je od tada promenio stav, i sada tvrdi da neće zabraniti Tiktok jer je u interesu SAD da postoji konkurencija kompaniji "Meta", u vlasništvu Marka Zakerberga, koju je više puta kritikovao.

Biznis.kurir.rs/Financial Times