DA LI VAS NERVIRAJU SPOJENI ČEPOVI NA PLASTIČNIM BOCAMA? Otkrivamo vam pravi razlog zašto su uvedeni neodvojivi zatvarači zbog kojih Evropljani besne

Direktiva Evropske unije usvojena 2019. godine zabranjuje upotrebu odvojenih čepova od 3. jula 2024.

Profimedia

Danas čak i otvaranje obične plastične flaše dolazi sa malo drame. Naime, ovaj nekada jednostavan čin sada dolazi sa dodatnom komplikacijom.

Krivac je, naravno, komadić plastike koji drži čepove pričvršćene za boce. Novi dizajn se tiho uvukao u red bezalkoholnih pića poslednjih nekoliko godina, prenosi tportal.

Dizajn se može pratiti do direktive Evropske unije prvobitno predložene 2018. godine, a zatim zvanično usvojene sledeće godine, sa postavljenim rokom: od 3. jula 2024., kaže EU, zatvarači na sve nepovratne plastične boce za piće kapaciteta od tri litra ili manje moraju ostati pričvršćeni nakon otvaranja.

Evropljani su besni zbog te direktive

Svrha nije bila da se kolektivno razbesne žedni Evropljani, već da se pozabavi ozbiljnim problemom: plastičnim otpadom.

Procenjuje se da u svetu proizvedemo oko 400 miliona tona robe svake godine. Plastika se raspada na male čestice, ali nikada u potpunosti ne nestaje. Ova mikroplastika može štetiti životnoj sredini, zagađujući okeane i tlo, i može ući u ljudsko telo (povezana je sa zdravstvenim problemima kao što su endokrini poremećaji, pa čak i rak, a pronađena je i u placenti).

LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / Profimedia 

 Ono što može izgledati kao iritantna promena ima mnogo više smisla kada počnete da razmatrate uticaj naše navike bezalkoholnih pića. Kada se čepovi „odvezuju” sa flaša, oni često ispadaju ili se izgube, potencijalno ih vetar oduva ili ih kiša odnese u odvode ili reke koje se ulivaju u more. Naime, čepovi za flaše su jedan od najčešćih oblika plastičnog otpada koji se nalazi na evropskim plažama.

Čak i ako stignu do kante za reciklažu, a zatim do fabrike za preradu, problem je njihova mala veličina.

- Čepovi se filtriraju kroz bubnjeve za drobljenje jer su premali - objašnjava Ros Lakhdari, stručnjak za cirkularnu ekonomiju u PA Consultingu.

- Uopšteno govoreći, svaki predmet manji od pet centimetara u bilo kojoj dimenziji je u opasnosti da bude izgubljen tokom ovog procesa skrininga.

Životinje ih često brkaju sa hranom

Ako ove kape ostanu vezane za nešto veće, manje je verovatno da će biti izgubljene kao otpad ili završiti u okeanu, gde se mogu pokazati opasnim za divlje životinje kao što su kornjače i ptice. Nažalost, životinje ih često pogrešno smatraju hranom, pa nije ni čudo što je nevladina organizacija Seas at Risk plastične čepove uvrstila među pet najštetnijih vrsta okeanskog smeća.

Uprkos naizgled besmislenom planu, Big Soft Drink je u početku naišao na odbijanje direktive EU. Različite multinacionalne kompanije su tvrdile da bi bilo prezahtevno i skupo praviti nove, usaglašene poklopce i da bi bilo bolje da se umesto toga usredsrede na poboljšanje procesa reciklaže.

Ali otkako je direktiva uvedena, proizvođači pića polako uvode promenu kako bi ispoštovali rok do 2024. godine. Tako da se ove vezane boce nisu pojavile na našim policama preko noći. Coca-Cola je počela da ih prodaje u Evropi 2022. godine, tek su postepeno postajale sve prisutnije. Zemlje mogu odlučiti o sopstvenim „efikasnim, srazmernim i odvraćajućim“ kaznama za one koji krše pravila.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.