Stabilizacija ekonomske situacije u evrozoni

Švajcarac slabi u odnosu na evro

Vrednost franka u odnosu na evro bi idućeg leta trebalo da bude 10 odsto manja, jer su i sistemski rizici vezani za evro zonu sve manji

InfoBiz
> 18:38h

Dobra vest za zadužene u švajcarskim francima, očekuje se slabljenje ove valute u budućnosti. Ako se obistine projekcije analitičara Sosijete ženeral banke, vrednost franka u odnosu na evro bi idućeg leta trebalo da bude 10 odsto manja, jer su i sistemski rizici vezani za evro zonu sve manji.

Konkretno, to bi značilo da bi franak umesto 91,9 dinar, vredeo 83 dinara. "S obzirom na to da se očekuje stabilizacija ekonomske situacije u evrozoni, uz postepen izlaz iz recesije, kao i politička stabilnost i uspešno sprovedene reforme u državama koje su visoko zadužene, realno je očekivati da će investitori zbog smanjenih rizika želeti da “izađu” iz Švajcarske. To će smanjiti tražnju za frankom, tako da će mu vrednost u odnosu na evro pasti, što bi, opet, u nekoj bližoj budužnosti značilo i niže rate za one koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima", kaže Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke. Procenjuje se da bi rate za stambene kredite u francima u odnosu na 2011. mogle da budu manje i do 20 odsto u proseku. Ipak, treba biti oprezan u očekivanjima. I dalje postoji visoka percepcija rizika tako da ako se situacija ne stabilizuje u rokove koje neki investitori očekuju, a posebno u Grčkoj, Portugaliji, Španiji i Italiji, može se desiti da predviđeni scenario neće moći da bude ostvaren brzo niti lako. Takođe, navode analitičari trebalo bi imati na umu da naglo usporavanje kineske ekonomije i turbulencije u SAD mogu negativno da utiču na Evropu kroz slabiji izvoz i veće kamatne stope. Ono što je takođe rizik je što postoji mogućnost da Švajcarska narodna banka iduće godine poveća kamatne stope kako bi neutralizovala rast cena nekretnina, a što bi moglo da ograniči pad vrednosti franka.