Foto: Think

Obnova posrnule srpske privrede

Milijarde evra stigle od dobrih privatizacija

„Titan“, „Holcim“, „Henkel“ i „Rudnik“ samo su neka od preduzeća koja danas odlično posluju i zapošljavaju više radnika nego pre prodaje

InfoBiz
> 16:52h

BEOGRAD - Privatizacija nije donela samo otpuštanja, pljačku i i afere. Poznati kupac, češće strani nego domaći, i prepoznatljivost robe na tržištu neki su od glavnih preduslova za uspešnu privatizaciju. Nisu retki ni slučajevi da su domaće gazde, pa i radnici, doneli firmi veće zarade, zapošljavanje i rast prihoda i profita. Od 2.200 privatizovanih preduzeća, u čak više od 25 odsto prodaja je raskinuta. Podeljena su mišljenja da li je to dobar rezultat, ali istina je da se najmanje priča o uspešnim privatizacijama. Školovanje kadrova „Titan“, „Holcim“, „Henkel“, „Rudnik“ samo su neke od firmi koje već godinama ostvaruju uspešne rezultate i kojima su prihodi porasli za nekoliko milijardi. Firma „Kontango“ je septembra 2004. kupila rudnik olova, cinka i bakra i flotaciju „Rudnik“ na obroncima Rudnika. Darko Vukobratović, direktor „Kontanga“, kaže za Kurir da su preuzeli rudnik pred stečajem, a već godinama rade s profitom i spadaju u uspešnije firme u Srbiji. Broj zaposlenih je povećan sa 290 na 430, stalno je otvoren konkurs za nova radna mesta, fond za plate je uvećan pet puta, a rudne rezerve četiri. - Dobit se svake godine reinvestira u rudnik, ulažemo u ekologiju, a stipendiramo i decu radnika i školujemo buduće kadrove. Možda je ključ u tome što menadžment rudnika čine ljudi koji su bili zaposleni tu i pre privatizacije i koji žive na Rudniku i u Gornjem Milanovcu - tvrdi Vukobratović, i dodaje da plate za devet godina nisu zakasnile ni dan. Nove investicije „Goša montaža“ jedna je od retkih firmi koju su kupili radnici, a može i da se pohvali dobrim rezultatima. - Zaposleni su prepoznali svoj interes da sačuvaju radna mesta i omoguće dalji prosperitet firme, pa se njih 262 udružilo u konzorcijum. Zatim su postavili menadžment, s kojim su zajedno stvarali i od „Goša montaže“ stvorili jednu zdravu kompaniju - kaže Zdenka Lalić, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove. Ona navodi da su zarade zaposlenih veće za 92 odsto, investirana su četiri miliona evra, a znatno su poboljšani i radni uslovi.

„Goša montažu“ kupili su radnici, ostvaruje dobre rezultate, a plate su porasle za 92 odsto

Holcim

Henkel

Uspešni ostali uspešni Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da su uspešno privatizovane one društvene firme koje su poslovale dobro i imale tržište za svoju robu. Bilo je i stranih firmi koje su već imale brendove i nisu, kako kaže, htele da urušavaju svoj imidž u Srbiji, pa su izvršile uspešne privatizacije.