Strateški partner

Bajatović: Italijani zainteresovani za Agroživ

Godišnji promet firme iz Italije iznosi više od milijardu evra. Pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom Agroživa očekuju za dve do tri nedelje, naveo je prvi čovek Srbijagasa

InfoBiz
> 10:38h

ZRENJANIN - Kompanija Agroživ mogla bi uskoro da dobije novog strateškog partnera, najvećeg proizvođača mesa u Italiji čiji je godišnji promet preko milijardu evra, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Srbijagas, kao sto stopostotni vlasnik Agroživa, neće dozvoliti da ta kompanija, posle godinu i po uspešnog održavanja proizvodnje, sada, pod pristiskom određenih lobija, ostane bez mogućnosti da uđe u investicioni ciklus", rekao je Bajatović za zrenjaninsku televiziju "Santos".

Bajatović je istakao da će, zajedno sa rukovodstvom te kompanije, "stvari dovesti u red", a da se pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom Agroživa očekuju za dve do tri nedelje.

Agroživ je 2010. godine zbog velikih dugova postao vlasništvo Srbijagasa. Pre toga poslovao je sa tridesetak povezanih i zavisnih društava, u kojima su bili svi potrebni proizvodni kapaciteti. Posle pokretanja stečajnog postupka Agroživ je, na osnovu zaključenih ugovora o zakupu sa stečajnim upravnicima, nastavio korišćenje proizvodnih kapaciteta koji su ostali u vlasništvu društava u stečaju.

Najavljena prodaja dela stečajne imovine zavisnih preduzeća, najpre Živinoplusa, u čijem sastavu je više farmi, inkubator i reprocentar, pretila je Agroživu da ostane bez najvažnije karike u proizvodnom procesu, pa je Vlada Srbija odložila prodaju. Očekuje se da će nakon pronalaženja strateškog partnera za Agroživ i imovina svih zavisnih preduzeća biti uključena u imovinu te kompanije.

U Agroživu u Žitištu trenutno je zaposleno oko 1.300 radnika. Prošle godina kompanija je imala prihod od oko 50 miliona evra, dvostruko više nego u 2011. godini.