Nove fabrike

Kragujevac: Dobavljači Fijata otvorili dve fabrike

Cilj je da se 80 odsto autokomponenti za FAS proizvodi u Srbiji u poređenju sa sadašnjih 67 odsto, kazao je ministar Mlađan Dinkić

InfoBiz
> 09:02h

KRAGUJEVAC - Američka kompanija Džonson kontrolz otvorila je u Kragujevcu novu fabriku za proizvodnju automobilskih sedišta i zajedničku fabriku sa kompanijom Manjeti Mareli, koja proizvodi komponente za enterijer automobila. Obe novootvorene fabrike, koje zajedno zapošljavaju 300 ljudi, rade kao dobavljači kompanije Fijat automobili Srbija, za model Fijat 500L, a počele su s proizvodnjom u julu prošle godine. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je na ceremoniji otvaranja da će glavni pokretač privrednog rasta Srbije u ovoj godini biti upravo automobilska industrija. Prema njegovim rečima, od kompanije Fijat automobili Srbija i njegovih dobavljača, u 2013. se očekuje dve milijarde evra prihoda od izvoza. Dinkić je naveo da će u ovoj godini srpski izvoz porasti za 25 odsto, a jedna petina izvoza zemlje ići će iz Kragujevca, od Fijata i njegovih dobavljača. "Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji, ali prvi signali oporavka videli su se već u decembru, kada je porasla industrijska proizvodnja, i to pre svega zahvaljujući vištestrukom rastu u automobilskoj industriji", kazao je Dinkić. On je najavio da će vlada nastojati da privuče još kompanija u domaću automobilsku industriju, dodajući da i dalje vlada veliko interesovanje za ulaganja u Srbiju. Dinkić je napomenuo da je cilj da se 80 odsto autokomponenti za FAS proizvodi u Srbiji u poređenju sa sadašnjih 67 odsto. On je poručio radnicima u novim fabrikama da mogu da računaju na sigurnost posla i zarada, jer kompanije koje investiraju ovolika sredstva ostaće u Srbiji. Dodao je da je Džonson kontrolz jedna od dve najveće američke kompanije koje su investirale u Srbiju do sada, i ima promet veći od bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Srbije. Dinkić je podvukao da postoji tri razloga za zadovoljstvo ovom investicijom - prvi je što se tim ostvaruje strategija vlade da autoindustrija bude jedan od pokretača izvoza, drugi što je mnogo mladih ljudi dobilo posao u ovim fabrikama, a treći što se time povećava izvoz zemlje.

Ovde je posao našlo 145 radnika, a u nova dva pogona ukupno je uloženo 22,8 miliona evra.

Svečanom otvaranju fabrika prisustvovali su i predstavnici ambasada SAD i Italije, Grada Kragujevca, kompanije Džonson kontrolz i Fijata. Ambasador SAD u Srbiji, Majk Kirbi, rekao je da je posvećenost vlade da privuče strane investicije veoma značajna za Srbiju, i da se na primeru ove dve fabrike vidi šta strani investitori mogu da učine za srpsku privredu. Kirbi je istakao da je njegov zadatak da ubedi investitore da ulažu u Srbiju, a ne u neke druge zemlje, i dodao da već postojeće investicije u Srbiji pronose glas o dobirm radnicima i povoljnim uslovima za poslovanje. "Svi zajedno treba da radimo na smanjenju nezaposlenosti, jer budućnost Srbije zavisi od toga šta vlada, lokalne samouprave i kompanije rade da pruže posao ljudima", kazao je Kirbi. Ambasador Italije u Srbiji, Armando Varikio, naglasio je da veruje u velike potencijale Srbije i da kompanije odlučuju da investiraju u ovu zemlju upravo zbog uverenja da ona pruža brojne mogućnosti za poslovanje. Varikio je rekao da se Italija snažno zalaže za nastavak evropskih integracija Srbije, podsetivši da bi u junu trebalo da bude doneta odluka o datumu početka pregovora pristupanja Srbije EU. Direktor FAS-a, Antonio Ćezare Ferara, ukazao je da svi dobavljači te kompanije u Srbiji zajedno zapošljavaju više od 1.200 ljudi, kao i da se 67 odsto autokomponenti za potrebe fabrike proizvodi u Srbiji. Potpredsednik Džonson kontrol grupe, Han Hendriks, naveo je da su puna podrška srpske vlade i izvrsna saradnja sa FAS-om bili ključni za postizanje impresivnih rezultata na ovom projektu u tako kratkom roku. Predstavnici te američke kompanije naglasili su da su uložili u vrhunsku tehnologiju u fabrikama u Srbiji.