Fiskalni savet

Vučković: Regulisane cene upravljaju inflacijom

Član fiskalnog saveta izjavio je da regulisane cene imaju veliki uticaj na inflaciju i da bi precizan plan promene regulisanih cena doveo do boljeg upravljanja inflacijom

InfoBiz
> 08:54h

BEOGRAD - Član fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da regulisane cene imaju veliki uticaj na inflaciju i da bi precizan plan promene regulisanih cena doveo do boljeg upravljanja inflacijom. "Narodna banka ne može uspešno da se bori protiv inflacije ukoliko ne zna sa čim može da računa na toj strani. Aktuelni zahtev guvernerke je usmeren ka tome da bi Vlada Srbije trebalo da se potrudi da ima plan promene regulisanih cena. U prošlosti taj plan nije bio kredibilan i poštovan", rekao je Vučković.

Na pitanje da li je realno očekivati da inflacija u Srbiji ove godine bude 5,5 odsto kako je planirano, on je odgovorio da ovaj plan teško ostvariv.

"Prve projekcije pokazuju da bi inflacija u 2013. godini mogla da bude iznad ovog plana, ali u svakom slučaju znatno niža nego 2012. godini", ocenio je Vučković.

On je dodao da građani moraju imati više informacija kako se budžet puni i kako se novac iz državne kase troši. "Građani s pravom mogu da se pitaju gde ide novac koji oni uplaćuju u državnu kasu. Svedoci smo često različitih sumnji da postoje pronevere, korupcije, da se novac neefikasno troši. Dobar deo tih zabluda bi se razbio kada bi imali preciznije informacije kako se budžet puni, kako se novac troši", zaključio je Vučković.