Foto: Matrex

Menja se recept

Njeguški pršut preslan za EU?!

U Matreksu smatraju da jedinstvena ruža vetrova na prostoru Njeguša i sudar primorske i planinske klime izoštravaju miris i ukus njegoškog pršuta.

InfoBiz
> 00:00h

BRISEL - Crnogorski pršut, jedan od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta, moraće da promeni recpet.

Naime, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom Unijom recept morati da se menja. U Matreksu smatraju da jedinstvena ruža vetrova na prostoru Njeguša i sudar primorske i planinske klime izoštravaju miris i ukus njegoškog pršuta. Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli , zahvaljujući modernoj proizvodnji kontrolisan, te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto. Evropa , međutim traži da procenat bude najviše 4 odsto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako. Osnivač cetinjske kompanije Marteks i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi. "Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turist je oduševljen pršutom" , ocenio je Martinović za radio Slobodna Evropa . Predsednik Udruženja njegoških specijaliteta i cetinjske kompanije Niksen Trade Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja , ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus.