Odluke donosi isključivo rukovodstvo banke

NBS nije nadležna za dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine

Narodna banka Srbije nenadležna za davanje saglasnosti na planiranu dokapitalizaciju RBV od 15 milijardi dinara, jer akcionar te banke poseduje učešće u kapitalu veće od 50 odsto

InfoBiz
> 19:38h

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS)oglasila se nenadležnom za davanje saglasnosti na planiranu dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine (RBV) od 15 milijardi dinara, jer akcionar te banke poseduje učešće u kapitalu veće od 50 odsto.

NBS navodi da ona daje saglasnost ukoliko je reč o direktnom ili indirektnom sticanju vlasničkog udela (glasačkih prava), koje sticaocu omogućava od pet do 20, više od 20 do 33, više od 33 do 50 i više od 50 odsto.

"Na pitanje zašto je NBS dozvolila da u RBV uđe do čak 75 odsto nenaplativih potraživanja i zašto nije kontrolisala njeno poslovanje, dogovoreno je da "poslovne odluke donosi isključivo rukovodstvo banke, odnosno Izvršni i Upravni odbor, kao izabrana lica koja nastupaju u interesu vlasnika banke-akcionara.

"NBS je istakla da ona ne može biti odgovorna za poslovne odluke koje donosi menadžment banke, podećajući da to nije praksa nigde u svetu.