Foto: Shutterstock

TRKA BOGATIH SE NE SMIRUJE: Ulaganje u ovo ih masovno mami - Spremni su da daju vrtoglave sume novca, evo na šta najviše!

Novčanik

U poslednjih nekoliko godina, ulaganje u sport postalo je izuzetno atraktivno za investitore širom sveta. Ovo tržište beleži konstantan rast zahvaljujući sve većoj komercijalizaciji sportskih događaja, digitalizaciji sportskih sadržaja i rastućoj potražnji za sportskim sadržajima među fanovima.

Sport je konstantan izvor prihoda godinama u nazad i to se neće promeniti. Sportovi nastavljaju da napreduju i prate tržišta i potražnju, i na taj način ostaju primamljiv izvor za brojne investicije, jer se očekuje konstantan povraćaj novca.

Globalni rast sportske industrije

Prema izveštajima o ulaganjima u sport za 2024. godinu, očekuje se da sportska industrija nastavi svoj rast, uprkos ekonomskim izazovima s kojima se suočavaju mnoga tržišta. Dok je 2023. godina bila obeležena inflacijom i rastom kamatnih stopa, sportski sektor je pokazao otpornost, posebno zahvaljujući snažnom interesovanju investitora iz Severne Amerike i Evrope. Fudbalski klubovi poput Mančester junajteda, Real Madrida i PSG-a beleže konstantan rast vrednosti, dok američke lige, poput NFL-a i NBA, privlače milijarde dolara kroz TV prava i sponzorstva. Ovaj rast je posledica globalizacije sporta, gde su klubovi i timovi postali brendovi sa ogromnim uticajem na svetskom tržištu.

U poslednjih nekoliko godina, fudbal je privukao najveći broj investicija, posebno u Engleskoj, gde je 29 odsto svih transakcija bilo vezano za fudbalske klubove. Severnoamerički investitori su činili 57 odsto ovih transakcija, što jasno pokazuje globalnu dominaciju ove regije kada je u pitanju sportsko ulaganje.

Međutim, pored velikih klubova, sportski sektor takođe pruža mogućnosti za ulaganja u infrastrukturu i nove sportove. Na primer, e-sportovi postaju sve popularniji, a investicije u ove oblasti rastu zahvaljujući interesovanju mlađih generacija za digitalne platforme i interaktivne sadržaje.

Uticaj privatnog kapitala

Jedan od ključnih trendova u budućim ulaganjima u sport jeste rast privatnog kapitala. Očekuje se da će privatni investicioni fondovi igrati ključnu ulogu u preoblikovanju sportskih organizacija. Pored tradicionalnih sportova poput fudbala, košarke i bejzbola, sve veći interes postoji i za sportove koji su u porastu, kao što su biciklizam, jedrenje i padel. Ovi sportovi beleže rast popularnosti, a ulaganja u njih mogla bi označiti početak razvoja novih premium sportskih sadržaja koji bi mogli izazvati tradicionalne sportove.

foto: Altan Gocher / AFP / Profimedia

U 2024. godini, investitori sve više ulažu u konsolidaciju klubova i liga kako bi povećali profitabilnost i unapredili komercijalne aspekte sportskih događaja. Ovo uključuje ulaganje u modernizaciju stadiona, unapređenje digitalne infrastrukture i proširenje globalnog dosega klubova putem društvenih mreža i online platformi.

Još jedna ključna oblast za ulaganje je ženski sport, koji beleži rast popularnosti. Privatan kapital igra važnu ulogu u razvoju ženskih sportskih liga, omogućavajući veću medijsku pažnju i komercijalizaciju, što dovodi do veće zarade i stabilnosti tih liga.

Digitalizacija sportskih sadržaja

Još jedan važan trend je digitalizacija sportskih sadržaja i sve veći uticaj tehnologije na sportski sektor. Sportskim organizacijama postaje sve važnije da poseduju podatke o svojim navijačima, kako bi mogle da kreiraju prilagođene sadržaje i unaprede iskustvo fanova. Striming platforme, poput DAZN-a, omogućavaju navijačima pristup sportskim događajima na globalnom nivou, čime se proširuje tržište i otvaraju novi izvori prihoda. Očekuje se da će u narednim godinama ulaganja u tehnologiju nastaviti da rastu, sa posebnim fokusom na generativnu veštačku inteligenciju i analitiku podataka.

U 2024. godini, očekuje se značajno povećanje ulaganja u tehnologiju koja omogućava bolje razumevanje ponašanja navijača i kreiranje digitalnih platformi za distribuciju sadržaja. Generativna veštačka inteligencija (AI) se sve više integriše u sportske organizacije, što omogućava efikasnije upravljanje sadržajem, analizu performansi igrača i interakciju sa navijačima. Očekuje se da će ove tehnologije dodatno povećati vrednost sportskih brendova i privući nove investicije.

Takođe, blokčejn (blockchain) tehnologija i kriptovalute sve više postaju deo sportskih investicija. NFT-ovi (non-fungible tokens) omogućavaju navijačima da poseduju digitalne kolekcionarske predmete vezane za njihove omiljene sportiste i timove, što predstavlja novi izvor prihoda za sportske organizacije.

Uloga mega-događaja

Veliki sportski događaji, poput Olimpijskih igara i Svetskih prvenstava, oduvek su bili značajan faktor u privlačenju investicija. Očekuje se da će Pariske olimpijske igre 2024. godine doneti novi model organizacije velikih sportskih događaja, sa fokusom na održivost i inovacije. Ovi događaji pružaju ogromne mogućnosti za ulaganja u infrastrukturu, sponzorstva i medijska prava, što ih čini ključnim tačkama za sportske investitore širom sveta.

Pored toga, sve veći broj gradova se takmiči za domaćinstvo ovih događaja zbog ekonomskih koristi koje donose. Olimpijske igre generišu stotine miliona dolara prihoda, ne samo od prodaje karata, već i kroz turizam, ugostiteljstvo i lokalnu privredu.

foto: Profimedia

Polarizacija vrednosti sportskih sadržaja

Jedan od izazova sa kojima će se suočiti sportska industrija jeste polarizacija vrednosti između premium i ne-premium sportskih sadržaja. Premium sportski događaji i timovi beleže stalni rast vrednosti, privlačeći institucionalne investitore, dok sportovi sa manjim brojem navijača i manjim prihodima imaju sve veći problem sa privlačenjem značajnih ulaganja. Ova polarizacija mogla bi dodatno produbiti jaz između bogatih i siromašnih sportskih organizacija, ali istovremeno otvara prilike za nove poslovne modele i kreativne investicijske strategije.

Međutim, neki manje popularni sportovi, poput ragbija i kriketa, razvijaju nove pristupe kako bi privukli ulaganja. Kroz inovativne sponzorske ugovore i digitalne kampanje, ovi sportovi traže načine da se takmiče sa dominantnim sportovima na globalnom nivou.

Najpoznatiji sportski investitori

Kada se govori o ulaganjima u sport, nekoliko poznatih investitora izdvajaju se kao lideri u ovoj oblasti. Jedan od najpoznatijih je Stiv Balmer, bivši izvršni direktor Majkrosofta i vlasnik LA Klipersa. Njegovo ulaganje u NBA tim je primer kako tehnološki lideri koriste svoja sredstva i viziju kako bi unapredili sportske organizacije. Takođe, investitori poput RedBird Capital Partners i privrednik Piter Keni, koji poseduju udele u fudbalskim klubovima poput AC Milana i Liverpula, koriste inovativne pristupe u monetizaciji sportskih brendova.

Osim toga, slavne ličnosti kao što su LeBron Džejms i Serena Vilijams, takođe su aktivni u investiranju u sportske i medijske platforme, što dodatno naglašava atraktivnost sportskih ulaganja za bogate pojedince i kompanije.

Budućnost ulaganja u sport donosi brojne prilike, ali i izazove. Dok se premium sportski sadržaji sve više komercijalizuju i privlače pažnju globalnih investitora, manji sportovi moraju pronaći inovativne načine da ostanu konkurentni na tržištu. Privatni kapital, digitalizacija i ulaganje u tehnologiju su ključni faktori koji će oblikovati sportski sektor u godinama koje dolaze.

Biznis Kurir.rs/BizPortal